151721
12:31 1.092023

День знань-2023 на Закарпатті

Життя 4763

Ось і закінчилося літо і почався новий навчальний рік. Щорічно на початку вересня шкільні заклади зустрічають учнів святковою лінійкою. Цьогоріч 1 вересня припало на п’ятницю. Віднедавна школи мають право самостійно обирати формат святкування Дня знань 2023. Тому саме від школи залежить, яким буде перший дзвоник.

Через війну та безпекову ситуацію чимало учнів та вчителів не святкуватимуть старт нового навчального року. У деяких школах при цьому придумали цікаві заміни традиційних лінійок: екскурсії, подорожі, квести та збори для ЗСУ.

В обласному центрі Закарпаття урочисті лінійки здебільшого відбулися.

Ужгородський ліцей “Імідж” – не виняток. Для учнів закладу пролунав Перший дзвоник. У ліцеї створені всі умови для надання якісних освітніх послуг учнів 1-11 класів, наявне укриття. Після святкової лінійки, учні розійшлися по класам, де на них чекав один єдиний урок. Цьогоріч, згідно із рекомендаціями МОЗ, він присвячений ментальному здоров’ю. Так, педагогам радили присвятити його темі ментального здоров’я. І провести його під назвою “Ти як? Повертаємось до школи”.

За словами вчителів, мета такого уроку – налаштувати учнів на позитивну зустріч зі школою, друзями, вчителями; зняти психологічну напругу; розповісти учням про те, що таке ментальне здоров’я, та як вони можуть піклуватися про нього; заохочувати учнів розпізнавати свої емоції; навчити деяких вправ та провести деякі практики, щоб допомогти впоратись зі страхом, тривогою, заспокоїтися та почуватися впевненіше.

Варто зазначити, що цьогоріч за інформацією міністра освіти і науки з 1 вересня до освітнього процесу залучено 12 975 шкіл, в яких навчатимуться 3 млн 951 тисяча учнів.

Школи працюють у різних форматах: очно, дистанційно та змішано.

Водночас 84% шкіл мають облаштовані укриття, наявність яких є базовою вимогою для повернення закладу до очного навчання.

На Закарпатті першого вересня до шкіл області пішли майже 13 тисяч першачків. 511 закладів освіти краю розпочали навчання офлайн, 66 – у змішаній формі.

Водночас в області понад 4 тисячі дітей, які вимушено переїхали разом із батьками з прифронтових регіонів. Тому збільшення кількості шкіл та дошкільних навчальних закладів – одне із пріоритетних завдань, про які має потурбуватися влада.

Христина БІКЛЯН

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
У Берегові провели XVIII Закарпатську науково-студентську конференцію з нагоди Дня української науки
11:35
На Закарпатті прикордонники затримали шістьох порушників кордону з провідником
11:20
На Рахівщині попрощаються з Василем Бочкором, який майже рік вважався зниклим безвісти
09:02
На Берегівщині чоловік підпалив 10-річного сина співмешканки, хлопчик помер
08:34
На Закарпатті розпочався сезон шашликів. У скільки обходиться відпочинок на природі
17:32
Міноборони запустило е-чергу в ТЦК
16:55
В Ужгороді оштрафували 818 водіїв за порушення правил паркування
16:43
На Закарпатті продовжується розбудова й модернізація об'єктів медичної інфраструктури
15:59
У Закарпатському угорському інституті організували науково-дискусійний захід
14:40
Ансамбль «Угорські мелодії» презентує концерт «Чардаші, пісні та танці» 19 травня в обласній філармонії
12:58
Всі новини