151650
09:38 31.082023

На Закарпатті втілюватимуть проєкт з надання послуги підтриманого проживання для осіб інвалідністю

Життя 966

Особливості створення стійкої системи послуг підтриманого проживання для осіб з інвалідністю на рівні територіальних громад у Закарпатському регіоні обговорили під час круглого столу в Ужгороді Петро Добромільський – заступник голови Закарпатської ОДА, представники міжнародної організації SOFT Tulip, фахівці профільних департаментів ОВА, керівники благодійних організацій і закладів інституційного догляду та виховання дітей.

«Зараз в інтернатних закладах області проживає близько 1300 підопічних, зокрема й вимушених переселенців. Крок за кроком нам потрібно працювати над тим, щоб реформувати систему інституційного догляду та допомогти людям з інвалідністю соціалізуватися й бути залученими до життя територіальних громад», – відзначив Петро Добромільський.

За його словами, підтримане проживання – це передовий світовий досвід влаштування людей з інвалідністю у невеликі будинки й центри, а питання реалізації проєкту на Закарпатті сьогодні є надзвичайно актуальним і потребує консолідації зусиль.

Над впровадженням проєкту в регіоні працюватимуть разом з міжнародною організацією SOFT Tulip у межах реформи деінституалізації, що реалізується по всій країні. Програма підтримки передбачає комплекс заходів та охопить проживання, зайнятість, освіту, здоров’я та інші сфери. Насамперед йдеться про облаштування житлових приміщень для людей з інвалідністю й створення навчальних центрів для їхніх родин і для фахівців з догляду.

Як підкреслив виконавчий директор SOFT Tulip Ерік Блюмкольк, запровадження послуги підтриманого проживання для осіб інвалідністю у територіальних громадах Закарпаття є невід’ємною частиною реформування системи піклування в Україні загалом.

«Наші фахівці долучилися до ініціативи департаменту соцзахисту населення ОВА та створили план пілотного проєкту реалізації такої послуги на Закарпатті, – наголосив Ерік Блюмкольк. – Питання підтриманого проживання дуже складне, унікальне в кожному окремому випадку. Воно не має єдиного вирішення чи єдиної моделі, яка підійде для всіх людей з інвалідністю. Однак ми впевнені, що його можливо вирішити для регіону, консолідувавши зусилля державних органів, неурядових організацій, організацій з прав людини й тих, які захищають права людей з інвалідністю».

Реалізацію пілотного проєкту підтриманого проживання планують запустити на базі Вільшанського дитячого будинку-інтернату. Тут з’являться групові будиночки для проживання, центр з надання комплексних соціальних послуг для дітей та осіб з інвалідністю, де функціонуватимуть відділення денного перебування, адаптований для підтриманого проживання тренувальний будинок і палатне відділення для лежачих підопічних.

Під час круглого столу також обговорили попередні результати розвитку системи послуг підтриманого проживання в межах україно-швейцарського проєкту «Психічне здоров’я для України», що спрямований на покращення якості та доступності допомоги людям з психічними розладами. Успішним досвідом надання такої послуги поділилися фахівці зі Львівської та Київської областей.

Про це інформує Закарпатська ОВА.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах