151574
16:32 28.082023

Завдяки угорському уряду українські діти змогли побувати на чемпіонаті світу з легкої атлетики

Життя 1702

Протягом тижня Федерація Ракоці приймала 350 дітей з українських родин, які постраждали від війни. У суботу вони побували на чемпіонаті світу з легкої атлетики в Будапешті, а потім провели тиждень у таборі «Ракоці» в м. Шаторальяуйхей.

Міклош Паньї заявив на заході, що угорський уряд уже півтора року проводить масштабну гуманітарну операцію для допомоги людям, які прибувають з України. Це найбільша гуманітарна операція в історії Угорщини. «Діти є основними жертвами війни, тому ми робимо особливий акцент на допомозі їм. Понад п’ять тисяч дітей з України були прийняті в угорські навчальні заклади. Ми також надаємо житло для багатьох із них», – зазначив він.

Особливо Міклош Паньї привітав українську стрибунку Марину Бек-Романчук, яка в п’ятницю завоювала срібну медаль і була нагороджена бурхливими оплесками. Парламентський і стратегічний держсекретар підкреслив, що минулого року в країні відпочило більше тисячі українських дітей, а 2023-го ще більше. Лише цього тижня в «Занці» побувало 500 дітей, і в шалену спеку їх було майже неможливо витягнути з озера Балатон.

Відтак Міклош Паньї додав, що в майбутньому на уряд можуть розраховувати не тільки діти з Угорщини, але й з-за кордону, які найбільше постраждали від війни. Для них Асоціація Ракоці влаштовує тижневий табір у Шаторальяуйхелі. Міклош Паньї подякував президенту організації Чонгору Чакі за якість програм та проведеного часу. Водночас заступник міністра висловив сподівання, що війна, яка стає дедалі більш кровопролитною, незабаром закінчиться і запанує мир. За його словами, у цьому зацікавлені не лише Угорщина та Україна, а й уся Європа.

«Спорт – це арена миру, тому дуже приємно, що так багато українських дітей змогли відвідати цей фантастичний спортивний захід. Вони мали можливість зблизька побачити справжніх світових зірок – взірці для наслідування, які є не ворогами, а суперниками на полі. Наприкінці змагань їхні учасники потискають руки та вітають одне одного», – наголосив він.

Норберт Пал, урядовий уповноважений у справах біженців, які тікають до Угорщини від російсько-української війни, розповів, що крім дітей, котрі щойно прибули, у таборах «Ержебет» на озері Балатон перебувають 500 українських та 800 угорських дітей із Закарпаття. Угорський уряд допомагає Україні й багатьма іншими способами, зокрема надає їжу та житло для всіх біженців, які приїжджають до країни, додав він.

Джерело: mandiner.hu

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах