151576
16:12 28.082023

У селі Чома на Берегівщині відбулася конференція, присвячена розвитку туризму

Життя 1494

26 серпня в селі Чома Берегівського району відбулася професійна конференція, присвячена туризму та можливостям його розвитку на Закарпатті. Розмірковуючи над нинішніми складними обставинами, учасники заходу спільно шукали шляхи перезапуску в області, зокрема, угорського туризму.

Андраш Мештер, президент Угорської ради з туризму Закарпаття, зазначив: «Ця конференція відкриває нашу програму ViaTisa, яка є програмним конкурсом, що проводиться спільно з муніципалітетом угорського міста Фегердьярмат (Fehérgyarmat). Один з її пріоритетів – організація у вересні та жовтні десяти тренінгів для 30 учасників. Усі бажаючі вже можуть подавати заявки. Для зручності учасників ми плануємо влаштувати тренінги в кількох місцях. Сільський туризм на Закарпатті був закритий через епідемію коронавірусу, а потім війну, і не є надто привабливим. Улітку з’явилися відвідувачі з меж України, але, на жаль, цього недостатньо, щоб галузь запрацювала повноцінно. Усі готові відкритися, але поки що 70–80% сільських ресторанів ще не діють. Сподіваємося, після війни все може початися знову. На конференції обговорюватиметься, зокрема, і ця проблема».

Шандор Бергхауер, віцепрезидент Закарпатської угорської туристичної ради, доцент Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ, спікер конференції, зазначив, що угорський туризм в області є невід’ємною частиною туризму в Україні та на Закарпатті. «Ми можемо практично працювати з тим, що маємо, – сказав він. – Треба оцінити можливості та ресурси, які є в наявності. Ми повинні використовувати їх, щоб допомогти тим, хто займається туризмом, подумати, які додаткові атракції вони можуть запропонувати відвідувачам нашого регіону. Туристичний ринок змінився через війну, наразі працює лише внутрішній туризм. У нашому регіоні дуже мало туристичних атракцій, тому тим, хто сюди приїжджає, потрібно запропонувати щось додаткове. Є багато ресурсів, які можна розвивати й робити інноваційними. Саме тому нам слід подумати про це разом і почати працювати в цьому напрямі».

Ілдика Орос, президентка Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ (ЗУІ), депутатка обласної ради, у своєму вітальному слові підкреслила: «ЗУІ відповідає плану та напрямам розвитку області. Зокрема перспективам розвитку туристичного сектору, який є багаторівневим. Цього року ми також зробили крок у цьому напрямі, створивши Закарпатський угорський ліцей, де вже почали пропонувати дітям можливість навчатися верхової їзди в рамках курсу фізкультури. Це відкриє для них сферу кінного туризму. Адже в майбутньому необхідно буде пропонувати туристам нові програми та атракції, щоб ми кожного року мали клієнтуру, яка повертається. На жаль, Закарпаття ще не повністю використовується в цьому плані. Інша можливість – водний туризм, який також поки що є неосвоєною сферою. Існує також великий потенціал у спортивному туризмі. Коронавірус та війна змусили всіх зрозуміти необхідність переосмислити організацію туризму в сільській місцевості. І наш власний наратив має бути зрозумілим для всіх. Для цього, зокрема, треба запровадити QR-коди на існуючих меморіальних об’єктах з точним описом пам’ятників та будівель. Ми хочемо зробити й це».

Джерело: EV Kárpátalja

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах