151572
10:49 28.082023

У Перечині нагородили захисників, волонтера, журналістку, спортсмена, 200-бальника

Життя 4859

24 серпня 2023 року в центральному скверику Перечина відбулися заходи з нагоди відзначення 32-ої річниці Незалежності України.

Розпочали з патріотичної ходи юних вихованців закладів дошкільної освіти та учнів філії Перечинського опорного ліцею імені Героїв 68-го окремого батальйону Територіальної оборони Закарпаття. Коли колона підходить до пам’ятника листоноші Федору Фекеті, ведуча Тетяна Кречко каже:

– Не здолати тебе, бо не можна здолати любов,

Твої діти з тобою навік, тож повір, Україно,

Ми тебе збережем, ми тебе відбудуємо знов!

Ще могутнішу, ще красивішу, щасливу, єдину!

Україна… Вперше озвалась ти рідною мовою з глибини минулих століть і залунала багатоголосо в думах і піснях. На довгих і стрімких шляхах історії ти завжди мужньо відстоювала своє право на існування та незалежність.

Сьогодні нашій Батьківщині – 32, і ми маємо всі підстави пишатися тим, і вона мала славні періоди історії, справді легендарних героїв, мужньо переживала найтяжчі випробування, не скорилася і не кориться ворогу зараз.

«Народ мій є! Народ мій завжди буде! Ніхто не перекреслить мій народ!» – знамениті слова Василя Симоненка сьогодні набувають нового змісту. Нині українці єдині як ніколи, хоча вкотре ми мусимо доводити світу своє право жити вільно і щасливо.

Право підняти Державний Прапор України надали ветерану ЗСУ Валерію-Мирославу Опаленику.

Гімн України акапельно виконала студентка Мукачівського державного університету Валерія Галас. Присутні підспівували, тримаючи праву руку на серці. Це було неймовірно і зворушливо.

Низько схиливши голови, присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих українських воїнів у боях з окупантами.

– Уже вдруге відзначаємо головне свято України під час воєнного стану, – зауважив міський голова Іван Погоріляк. – На жаль, за рік, що минув, з нашої громади ми втратили ще 13 Героїв. А з початку війни, з 2014 року, наших хлопців загинуло 18 на цій клятій війні, яку розпочала росія. Ще четверо значаться як невідомо зниклими. Один перебуває в полоні. На жаль, великою ціною нам дістається свобода і незалежність нашої держави. І сьогодні закликаю кожного з вас працювати над тим, щоб наближати Перемогу. Наша громада багато допомагає фронту. За півтора року виділили з міського бюджету 22 мільйони гривень на потреби ЗСУ, передали 17 транспортних засобів. У місті будуємо заводи, щоб коли наші хлопці повернуться додому, мали де працювати. І робимо все, щоб повернулися і наші молоді люди із-за кордону. Герої, які віддали життя, прагнули, щоб Україна була незалежною і вільною, щоб наші дітки жили під мирним небом, а їхні батьки мали де працювати, щоб мали все для того, щоб могли виховувати і ростити наступні покоління українців. Борітеся – поборете! Вам Бог помагаєІ За вас правда, за вас слава. І воля святая! – завершив свій виступ словами Тараса Шевченка.

Від імені Перечинської міської ради Іван Погоріляк нагородив активних жителів громади:

1.Грицищук Тетяну – члена Національної спілки журналістів України, кореспондентку газети і сайту «Карпатський об’єктив» – за висвітлення життєдіяльності Перечинської територіальної громади, високий професіоналізм, вагомий особистий внесок у розвиток журналістики, популяризацію та піднесення іміджу Перечина, збереження та відродження духовної спадщини рідного краю та з нагоди відзначення 32-ої річниці Незалежності України.

2.Ситаря Ярослава – бронзового призера Чемпіонату Європи з пауерліфтингу (жим лежачи) – за високі спортивні досягнення на Чемпіонатах України та Європи, популяризацію здорового способу життя серед молоді, високий професіоналізм, вагомий особистий внесок у розвиток спорту територіальної громади та з нагоди відзначення 32-ої річниці Незалежності України.

3.Щобак Наталію – волонтера, громадську активістку – за активну волонтерську діяльність, спрямовану на підтримку ЗСУ, налагодження зв’язків з громадськими організаціями щодо надання гуманітарної допомоги та з нагоди відзначення 32-ої річниці Незалежності України.

4.Годованого Миколу – учня 11-Б класу Перечинського опорного ліцею за відмінний результат – 200 балів з математики у Національному мультипредметному тесті у 2023 році та з нагоди відзначення 32-ої річниці Незалежності України. Учень також отримав сертифікат на 30 тис.грн. Нагороду забрав батько.

За виявлену мужність і самовідданість щодо захисту суверенітету і територіальної цілісності України, зразкову службу, високий професіоналізм та патріотизм під час бойових дій, сумлінне виконання обов’язків та з нагоди відзначення 32-ої річниці Незалежності України грамоти отримали військовослужбовці Збройних Сил України: Гардер Віктор, Лопух Іван, Кость Андрій, Свадеба Євген, Штелиха Валентин, Белеканич Сергій, Гудак Валентин, Рекутін Микола, Козак Віталій, Магада Олександр.

Міський голова також передав джип «Нісан Петроль» Мирославу Опаленику, нашому земляку, який захищає Україну з 2014 року. Цей джип став 18 транспортним засобом, який Перечинська ТГ передала на фронт.

Після урочистостей відбулася патріотична концертна програма учасників ансамблю народного танцю «Кольори Карпат» Академії культури і мистецтв Закарпатської обласної ради (керівник – заслужений працівник культури України Михайло Шютів, педагог-репетитор – заслужений працівник культури України Єлизавета Бабяк; солістки – Любов Слісенко та Андріана Могорита).

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах