151412
19:09 23.082023

Майже кожен третій закарпатець відчуває тривогу або ж перебуває в стані стресу

Життя 2149

При цьому більшість людей намагається впоратися з переживаннями самотужки й лише частина з них звертається за професійною психологічною допомогою.

Про це свідчать результати опитування, проведеного в межах реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» серед майже 700 надавачів та понад 500 отримувачів соціальних послуг у Закарпатській області.

Як працювати над закриттям потреб для кожної окремої категорії громадян, як підвищити рівень обізнаності населення та підготувати профільних фахівців, говорили сьогодні в Ужгороді під час фасилітаційної сесії з представниками організацій, що надають психосоціальну підтримку населенню або проводять навчання спеціалістів за цим напрямком. До заходу долучилися заступник голови ОВА Петро Добромільський і керівники профільних підрозділів обласної військової адміністрації.

«Підтримка ментального здоров’я зараз є тим напрямком, якому важливо приділити першочергову увагу. Психологічні та психосоціальні проблеми потребують максимально оперативного вирішення, адже долати їхні наслідки згодом набагато важче. Саме тому зараз нам необхідно залучати всіх фахівців до ефективної взаємодії в цьому секторі», – наголосив Петро Добромільський.

За його словами, зараз на Закарпатті працює чимало регіональних і міжнародних громадських організацій, які надають різнопланову психологічну та психосоціальну підтримку. Однак їхні послуги поки доступні не в усіх громадах області.

Учасники фасилітаційної сесії дискутували про шляхи посилення інституційної взаємодії та вдосконалення системи надання психосоціальних послуг. Регіональна координаторка Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» Таїсія Симочко, яка проводила захід, відзначила, що його основною метою є об’єднання зусиль профільних департаментів та громадських організацій задля створення ефективної екосистеми надання психологічної підтримки якомога більшій кількості закарпатців.

«Важливо, що питанню ментального здоров’я зараз присвячена особлива увага на державному рівні. Нам же потрібно максимально дієво використати наявні ресурси, щоб забезпечити виконання основних цілей програми на місцях. У регіоні вже працює система надання психосоціальних послуг різного рівня, ще чимало важливих проєктів втілюють громадські неурядові організації. Наше завдання – зробити психосоціальні послуги максимально доступними, незалежно від місця проживання та специфіки кожного окремого випадку. Спільно з партнерами працюємо над тим, щоб максимально закрити всі потреби, що виникають за цим напрямком», – наголосила Таїсія Симочко.

Також вона зауважила, що на регіональному порталі Допомога Закарпаття планують запустити спеціальний розділ з переліком організацій та послугами (консультації, тренінги, кейс-менеджмент тощо), які кожна з них може надавати окремим цільовим групам, – як тим, хто надає підтримку, так і тим, хто її потребує. Такий підхід відповідатиме критеріям доступності й зручності та допоможе покращити охоплення і поінформованість щодо наявних можливостей у краї.

Фасилітаційну сесію в Ужгороді організували й провели в межах реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров’я Ти як?, яку втілюють по всій Україні за ініціативи першої леді Олени Зеленської. Програма має на меті допомогти українцям знайти джерело сили та відновити свій внутрішній ресурс у період найскладніших випробувань для нашої країни.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах