150981
13:22 14.082023

На Ужгородщині відзначили традиційне свято «Хліб угорців»

Життя 3895

У рамках благодійної акції «Хліб угорців – 15 мільйонів зерен» цьогоріч було зібрано 159 тонн 670 кілограмів пшениці. Її надали 1997 закарпатських фермерів. Свято, під час якого це зерно символічно засипають до великої діжки, відбулося 12 серпня в будинку милосердя «Добрий самаритянин» у селі Велика Добронь.

Голова благодійного фонду Pro agricultura Carpathica Ласло Гіді повідомив, що зібрана цього року кількість пшениці є рекордною. Гостем нинішнього заходу став, зокрема, віцеспікер угорського парламенту, голова Національної асоціації аграріїв Угорщини Іштван Якоб. «На мою думку, сьогоднішній день також доводить, що є сенс боротися, беручи відповідальність одне за одного. Адже угорський народ ще більше єднається, коли настає біда…» – наголосив посадовець під час святкової промови.

Цей рік був нелегким для закарпатських аграріїв, хоча їм вдалося зібрати в середньому по 50 центнерів з гектара, що в нашому краї є прийнятним результатом. Водночас через війну, а також характерний для України надлишок сільськогосподарської продукції та низькі ціни вирощування зернових на Закарпатті є збитковим, підсумував під час виступу Ласло Гіді. Він наголосив, що наразі невідомо, скільки закарпатських угорців залишається в краї (адже перепису населення не було 22 роки), але вони ще є, про що свідчить і зібрана рекордна кількість зерна. «У рамках акції «Хліб угорців» було зібрано 159 тонн 670 кілограмів пшениці, яку надали 1997 закарпатських фермерів», – заявив Ласло Гіді. Він підкреслив, що це вдалося зробити завдяки співпраці з Товариством угорської культури Закарпаття (КМКС), історичними церквами та громадськими організаціями краю. Окрім організацій-партнерів, він також перерахував осіб, які виконали великий обсяг роботи, і подякував їм за зразкову активність.

Сіль для замішування «хліба угорців» із Солотвина традиційно доставив на велосипеді Карой Токар, колишній шахтар солекопалень. А воду з джерела Чорної Тиси привезли членкині гуртка господинь БФ Pro agricultura Carpathica.

Гостей свята привітав і голова Великодоброньської територіальної громади Ференц Надь. Він повідомив, що до акції долучилося 160 їхніх фермерів, які надали 27,5 тонни пшениці. За його словами, це свідчить про активність та силу мешканців Великодоброньської громади.

Голова Берегівського районного осередку Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС) Йожеф Шін, у свою чергу, наголосив, що пшениця означає життя, а хліб – Боже благословення в нашому житті. «Хліб серед страв як «Отче наш» серед молитв […] Засипання пшениці для нас особливо важливе, оскільки доводить наявність угорців на Закарпатті, нашу готовність до дій, нашу згуртованість, прив’язаність до рідного краю та своїх релігійних традицій», – підкреслив очільник районного осередку.

Першим з-поміж гостей із Угорщини виступив мер міста Гайдунанаш, заступник голови Національної сільськогосподарської палати Тібор Соллат. «Не можна не бути зворушеним, коли, почувши щойно згадані цифри, замислюєшся над тим, на які результати здатна жменька угорської громади. Очевидно, що зібрати таку кількість зерна було б неможливо без дуже серйозної співпраці, і це також свідчить про майбутнє тут, на Закарпатті. Разом ми сила, поокремо – слабкість», – наголосив гість.

Віцеспікер угорського парламенту, голова Національної асоціації аграріїв Угорщини Іштван Якоб під час виступу підкреслив: «Уся угорська громада об’єдналася. Назва «Хліб угорців – 15 мільйонів зерен пшениці» не випадкова. Адже як 15 мільйонів зерен пшениці, перемелених на борошно, об’єднуються в хлібі, так угорський народ об’єднується в націю. […] На мою думку, сьогоднішній день також доводить, що є сенс боротися, беручи відповідальність одне за одного. Адже угорський народ ще більше єднається, коли настає біда…». Віцеспікер парламенту Угорщини схвально відгукнувся про закарпатських угорських фермерів, які, на його переконання, є прикладом для світу, оскільки навіть у минулому скрутному році з урахуванням кількості населення на Закарпатті зібрали найбільше зерна, адже в нашому краї «на жаль, люди знають, що означає потреба». Іштван Якоб також наголосив, що в область приїжджають не лише святкувати, але й намагаються допомогти місцевим аграріям необхідними для сільського господарства матеріалами, наприклад, насінням та добривами. А відтак розповів про започаткування стипендіальної програми на суму 5 мільйонів форинтів та постійні контакти з організаціями закарпатських фермерів.

Божого благословення на учасників акції попросили декан Ужгородської парафії реформатської церкви Андраш Коложі та єпископський вікарій Мукачівської дієцезії римо-католицької церкви Янош Молнар. Після цього частину зібраного зерна символічно зсипали в спільну діжку, яку заповнили доверху, символізуючи силу єдності угорських фермерів.

Національна асоціація аграріїв Угорщини провела на території країни благодійний збір для вихованок Великодоброньського будинку милосердя «Добрий самаритянин», де відбулося цьогорічне свято. Подарунки сиротам особисто передала Вівіен Горват, представниця Національної сільськогосподарської палати. «Усі з радістю долучилися до ініціативи. Тож у пакунки потрапило багато речей, дрібниць, які можуть зігріти дівоче серце: від гумок для волосся до лаків для нігтів. Водночас є й речі, що полегшують життя, наприклад, засоби щоденної гігієни», – повідомила нашому кореспонденту Вівіен Горват.

На завершення свята відбувся виступ 90 дівчаток-сиріт, які виховуються в будинку милосердя.

Жолт Бадо/Badó Zsolt/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді змагалися на чемпіонаті Закарпаття з танцювального спорту
17:03
«Екологічна освіта дітей засобами театрального мистецтва та ігрових практик»: навчально-методичний посібник
16:36
У Хустській ТГ проходить Всеукраїнська дитячо-юнацька військово-патріотична гра «Сокіл» (Джура)
16:15
У Коритнянському ліцеї відкрили благодійну виставку-продаж трьох місцевих художників
15:52
У Мукачеві за 4 місяці зафіксовано майже 4500 порушень правил паркування
15:38
Рідним загиблого на Донеччині прикордонника із Закарпаття вручили державну нагороду
15:21
На Тячівщині затримали наркоторговця: за місцем проживання фігуранта проведено обшук
15:08
238 осіб з інвалідністю скористалися послугами Закарпатської служби зайнятості з початку року
14:56
В Ужгородському ТСЦ МВС призначили нового керівника
14:44
Відбулося засіданні виконкому Білківської сільради
14:13
Всі новини