150890
21:50 11.082023

На Мукачівщині збудували пішохідну дорогу до меморіалу «Панорама Фесті». Фото, відео

Життя 4132

У селі Коноплівці Мукачівського району Кольчинської громади завершили будівництво пішохідної дороги до меморіалу під назвою «Панорама Фесті», який розташований на горі Кендерешке.

Проект вдалося реалізувати завдяки співпраці ТУЗК – КМКС, МЗС Угорщини та благодійного фонду Бетлена Габора. Загальна вартість проекту сім мільйонів форинтів.

Підйом до меморіалу, протяжністю близько 500 метрів, починається від невеличкої каплички. Піднятися на гору по звивистій та грунтовій дорозі було досить важко.

«Проект ми будували у декілька етапів. Наразі завершили останню частину пішохідної доріжки. Багато людей ходять на панорамну площадку, адже тут відкривається неймовірний краєвид. Поки не було доріжки, то сюди дуже складно було дійти»,- зазначив голова мукачівської районної організації «КМКС» Гейзи Гулачі.

Гейзи Гулачі додає, що у створенні меморіалу, а згодом і у будівництві дороги активно сприяв голова Кольчинської селищної ради Микола Дуб.

«Це місце відвідує чимало людей, йдуть дивитися на місто цілими родинами. Тому ініціативу відкрити меморіал, а згодом і пішохідну дорогу я звісно підтримав. В першу чергу ми виділили земельну ділянку. По-друге  допомогли зробити під’їзну дорогу. А взагалі робили це із задоволенням, адже місце дуже символічне. Ми знали, що у Будапешті є картини з панорамним краєвидом на місто, зроблені саме з цього місця», – розповідає Микола Дуб.

Додає також, що за підтримки «КМКС» у громаді вже вдалося реалізували чимало проектів.

Відкриття меморіалу «Панорама Фесті» відбулася 21 вересня 2013 року.  Ескізи великої панорамної картини всесвітньо відомого художника Арпада Фесті «Прибуття угорців» були намальовані у 1896 році, а сама меморіальна картина виконана у формі кільця, всередині якої можна побачити вигравірувану мініатюрну версію панорамної картини Фесті.

                     Ірина Грабко

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах