150463
16:35 30.072023

Генеральне консульство Угорщини в Ужгороді передало потужний генератор школі на Івано-Франківщині

Життя 1755

Генеральне консульство Угорщини в Ужгороді вже не одноразово доставляло допомогу різного роду за межі області. Цього разу потужний генератор від Берегівської районної організації Мальтійської служби допомоги доставили в село Красноілля Івано-Франківської області, що за 400 кілометрів від Ужгорода.

Староста мальовничого села Василь Мечканюк повідомив, що перебої з електроенергією у Красноіллі траплялися не лише взимку через російські ракетні обстріли українських енергооб’єктів, а часто і через погані погодні умови та планові ремонти. До речі, під час візиту співробітників генконсульства також було вимкнення електроенергії.

– Берегівська районна організація Мальтійської служби допомоги надало загалом 4 генератори, які доставили адресатам за сприяння Генерального консульства Угорщини в Ужгороді. Три з них вже отримали школи та будинок культури сіл Тухолька, Климець і Жупани. Четвертий зараз ми привезли у Красноілля, для школи. Як виявилося, дуже вчасно, адже, коли ми приїхали, в населеному пункті було вимкнення електроенергії, – зазначив консул Ференц Пап.

Директорка Красноіллівського ліцею Марія Шкіндюк від щирого серця подякувала уряду Угорщини за підтримку. Вона наголосила, що отриманий генератор дуже потрібний, адже в селі дуже часті перебої з електропостачанням. Зокрема планові вимкнення були і у вівторок, і в середу, тож ліцею альтернативне джерело енергії стане в нагоді.

Кілька років тому частково за підтримки Угорщини в Красноіллі Івано-Франківської області школу було відремонтовано. Заклад освіти часто потерпає через періодичний паводок, які спричиняють два високогірні потічки, що сходяться в селі, а також через дощову воду, що сходить із гір. Також частково за підтримки Угорщини було оновлено дренажну систему, що захищає будівлю школи, а також проведено зовнішні та внутрішні ремонтні роботи.

Поки місцеве керівництво проводило співробітників дипломатичної установи сучасно відремонтованою будівлею, радник голови Івано-Франківської ОВА Іван Шкиндюк на світлинах у телефоні показав жахливі умови, які панували у навчальному закладі.

– Протягом 2017‒2020 років село кілька разів постраждало від повеней, на мокрих стінах і вологій підлозі осіла пліснява. Майже 2 роки діти навчалися в іншому місці, у сільській раді та в Будинку культури, де не було належних умов. Завдяки уряду Угорщини та Екуменічній службі допомоги ми зробили гідроізоляцію, дренаж, збудували систему водовідведення, провели внутрішній та зовнішній ремонт на суму близько 11 мільйонів гривень. Двічі школа виграла гранти по 10 мільйонів від Міністерства освіти України. Завдяки цим коштам зараз ми маємо чудову школу, – зазначив Іван Шкіндюк.

Він також повідомив, що в селі проживає 6 тисяч жителів, багато дітей, крім того, учнів до школи возять два шкільні автобуси з трьох навколишніх сіл. У минулому навчальному році в цьому закладі навчалося 475 дітей, до того було 500, а цьогоріч також буде багато.

– Ми продовжуємо благоустрій, під час літніх канікул намагаємося створити всі умови для початку навчання у вересні. У нас є старі будівлі, які чекають на ремонт. На жаль, під час війни чимало робіт зупинилося, але ми шукаємо можливості хоча б збудувати конструкцію даху, щоби будівлі не руйнувалися. Сподіваємося, що за допомогою меценатів ми зможемо продовжити роботи, щоби діти могли навчатися у відповідних умовах, – зазначив радник.

RV/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На ужгородських «тротуарах» діти ламають ноги. Фото
21:40
Cімейне свято велоспорту та здорового відпочинку для дітей та молоді „ВЕЛО-ЛІДЕР” вже традиційно відбудеться 11 травня 2024 року в Боздошському парку Ужгорода
19:28
«Запобігти. Врятувати. Допомогти» відбулась на території трьох районів краю. Фото
15:47
60 тисяч працюючих закарпатців мають оцифровані трудові книжки
14:33
Фінансування пенсійних виплат, житлових субсидій і пільг за квітень жителям Закарпатської області завершено
13:35
У Патрульній поліції Закарпатської області створять новий відділ
12:41
На Хустщині для старшокласників організували триденні польові збори. Фото
11:34
Українці можуть оформити пенсію онлайн
11:02
На Закарпатті обговорили фінансово-економічну ситуацію в області. Відео
10:28
8 000 євро за «квиток зеленим маршрутом». Прикордонники викрили організатора незаконної схеми
10:25
Всі новини