150461
12:56 30.072023

Дитячий табір на Івано-Франківщині за співфінансування Угорщини

Життя 2010

Співробітники Генерального консульства Угорщини в Ужгороді у середу відвідали село Красноілля Івано-Франківської області, адже незабаром у будівлі, відремонтованій за фінансуванням Угорської екуменічної служби допомоги, відпочиватимуть діти з фронтових територій. До попереднього огляду табору долучився Почесний консул Угорщини в Івано-Франківську Василь Вишиванюк, котрий долучився і до організації таборування дітей. Реалізацію програми взяв на себе Благодійний фонд «Чисті серцем», уряд Угорщини долучається до фінансування роботи працівників табору.

Угоду про спільне фінансування літнього відпочинку 182 дітей та 18 супроводжуючих осіб зі Сходу України від Генерального консульства Угорщини в Ужгороді та Благодійного фонду «Чисті серцем» 26 липня підписали консул Ласло Куті та директорка Ірина Рабарська.

– У рамках гуманітарної акції, спрямованої на допомогу українському народу, ми приділяємо особливу увагу, щоби діти мали належні умови для навчання та проведення дозвілля, особливо ті, якіі стали невинними жертвами цієї війни, – підкреслив консул Ласло Куті.

Дипломат також повідомив, що в селі Красноілля Верховинського району за співпраці уряду Угорщини та Угорської екуменічної служби допомоги відновили кілька будівель, чим вони дуже пишаються.

– Протягом 10 днів тут відпочиватимуть близько двохсот дітей, які живуть на охоплених війною територіях, чиї батьки воюють на фронті або загинули на війні. Табір організовується спільно з Благодійним фондом «Чисті серцем» за співфінансування Міністерства зовнішніх справ Угорщини, а також Генерального консульства Угорщини в Ужгороді. Ми вважаємо це фантастичною ідеєю –використовувати це чудове середовище для відпочинку найневинніших жертв війни – дітей. І коли ми отримали про це листа від Ірини, МЗС Угорщини одразу позитивно відгукнулося на прохання, щоб ми посприяли роботі цього табору. Сподіваємося, що цей відпочинок стане для дітей незабутнім, – зазначив Ласло Куті під час огляду будівлі табору та місцевої школи.

– Наш фонд не вперше організовує таборування. Ми вдячні Угорщині за те, що і раніше надавала нам можливість організувати такі табори. Зокрема багато українських дітей отримали можливість відпочити в Угорщині, це було ще до епідемії коронавірусу, – згадує події минулих років Ірина Рабарська, директор БФ «Чисті серцем».– А зараз ми вдячні за можливість запросити дітей зі Сходу України на відпочинок у Карпати, щоби вони набралися сил, позитивних вражень і хоча б на деякий час мали щасливе дитинство, якого зараз їх позбавив російський агресор.

Від Ірини Рабарської ми дізналися, що в даному проекті Благодійний фонд «Чисті серцем» профінансував будівництво огорожі та надав стільці. За словами директорки, під час урочистої передачі будівлі, спілкуючись із представниками місцевої громади, виникла ідея, щоби діти зі сходу України, де ведуться серйозні бойові дії, які вже певний час живуть у напрузі, приїхали сюди на відпочинок, розслабитися, насолодитися прекрасним краєвидом.

Почесний консул Угорщини в Івано-Франківську Василь Вишиванюк, подякував Угорщині та Генеральному консульству Угорщини в Ужгороді за допомогу. Він повідомив, що за планом перша група з 40 дітей та їх супроводжуючі вирушить із Сумської області 5 серпня і прибуде 6 серпня. Загалом тут відпочиватимуть близько 200 дітей з різних областей ‒ групами по 40 осіб, – а також 20 супроводжуючих. Це добре і для села, адже деякі з мешканців тут працюватимуть. Діти познайомляться з побутом і традиціями місцевих жителів, різноманітними народними ремеслами. Харчування організують у сусідній школі, де є можливість і для спортивних занять.

Вікторія Рего/Rehó Viktória/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах