150415
18:43 28.072023

В Ужгороді відбудеться відкриття Меморіального знаку пам’яті жертв ромського Голокосту

Життя 3969

У середу, 2 серпня, об 11.00 в Ужгороді,  на подвір’ї Ужгородської гімназії № 14, (відома як «ромська» школа) відбудеться відкриття Меморіального знаку пам’яті жертв ромського Голокосту (Пораймосу).

Меморіальний знак у вигляді колеса з міні-скульптурою буде встановлений у день (2 серпня), який відзначається як Міжнародний день Голокосту ромів. Саме в ніч з 2 на 3 серпня у 1944 р. у  концентраційному таборі Аушвіц-Біркенау був здійснений акт масового вбивства ромів, коли у газових камерах загинуло понад 4000 ромських в’язнів.

На жаль, Закарпаття у роки Другої світової війни також пережило геноцид, переслідування та насилля щодо єврейського та ромського народів. Впродовж періоду німецької окупації ромів обмежували у свободі пересування, примусово відправляли у трудові загони, над ними здійснювали насилля, вбивали. Ромів у багатьох містах та селах області також готували до масової депортації та фізичного знищення.

Скульптурна міні-композиція в Ужгороді стане «місцем пам’яті» про трагічні події минулого, адже масові злочини проти людей не мають права забуватися, наголошують організатори.

Меморіальний знак встановлений за підтримки німецького Фонду «Пам’ять, відповідальність і майбутнє»  (нім. – EVZ)

***

Захід відбудеться за адресою: м.Ужгород, вул.Стражеска, 12 (колишня вул. Тімірязєва)

Початок об 11.00

Запрошуються представники усіх ЗМІ

Інформує Ужгородський прес-клуб

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах