149988
14:46 19.072023

На Закарпатті стартувала загальнонаціональна кампанія з вакцинації дітей проти кору

Життя 5525

В Україні стартувала загальнонаціональна кампанія з вакцинації дітей проти кору. У рамках кампанії, напередодні нового навчального року, лікарі та мобільні вакцинальні бригади будуть проводити щеплення дітей, які внаслідок війни або інших обставин пропустили вакцинацію.

Детальніше про перебіг кампанії на Закарпатті розповіли під час брифінгу в Закарпатській ОВА.

– Ризик спалаху кору досить високий. Це інфекційне захворювання має свою циклічність і кожні 4-5 років спалах прогресує та певній території. Попередній спалах у нас був у 2017-19 роках, коли на кір захворіли понад 7 тис. 700 людей. З них майже 6 тис. були діти до 17 років. Тобто величезна категорія людей, які захворіли. При цьому переважна більшість – це невакциновані діти та дорослі. Тому сьогодні наша ціль вакцинувати 11 тис. дітей, які не мають щеплення проти кору. Варто враховувати те, що кір надзвичайно контагіозний. Тобто 9 із 10 людей захворіють. Хвороба часто має тяжкий перебіг, з розвитком ускладнень, – наголосив Анатолій Пшеничний – директор департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОВА.

Специфічних ліків проти кору не існує. Єдиним захистом від хвороби є вчасна вакцинація.

– 657 тисяч доз комбінованої вакцини КПК на підтримку Національної програми імунізації в Україну доставив дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ). Ця вакцина вже розподілена між регіонами. На Закарпаття завезено 15 тис. 750 доз цієї вакцини, що достатньо для проведення вакцинальної кампанії. Це вакцина не тільки проти кору, паротиту та краснухи (далі — КПК). Ця вакцина використовується вже понад 50 років, і понад 500 млн доз її було введено у понад 100 країнах світу (лише за період з 1999-2004). Вона є безпечною для використання і схвалена ВООЗ. Тому батьки можуть бути спокійні, – розповіла Галина Сітник, генеральна директорка Закарпатського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

Діти мають отримати два щеплення вакциною КПК: в 1 рік та в 6 років. Якщо дитина пропустила планове щеплення, потрібно наздогнати його якнайшвидше. Дітям старше 6 років, які не мають жодного щеплення КПК, рекомендовано ввести дві дози вакцини з інтервалом між ними не менше 1 місяця.

Діти, які мають бронхіальну астму, цукровий діабет, муковісцидоз, онкологію, серцево-судинні чи інші хронічні захворювання, потребують щеплення в першу чергу, адже такі діти вразливіші до інфекцій, перебіг хвороби в них зазвичай важчий, а ускладнення – серйозніші.

Варто пам’ятати, що кір – небезпечна хвороба, яка є загрозою для невакцинованих дітей та дорослих. Вона передається повітряно-крапельним шляхом і є надзвичайно заразною.

Триватиме вакцинальна кампанія з липня по вересень 2023 року. Тож батьки зможуть вакцинувати проти кору дітей, які пропустили одне чи два щеплення. Особлива увага приділятиметься дітям, які переїхали до інших областей: вони зможуть зробити щеплення та перевірити вакцинальний статус у лікарнях чи пунктах щеплень.

Христина БІКЛЯН

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
У Будапешті Музей прикладного мистецтва провів заняття для українських дітей-біженців
12:44
У вищій лізі чемпіонату Закарпаття з футболу зіграно три поєдинки третього туру
12:08
Понад 2,27 млрд гривень надійшло до місцевих бюджетів Закарпаття протягом першого кварталу 2024 року
11:33
На Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
11:03
Загоряння двох закинутих будівель ліквідували закарпатські рятувальники впродовж доби
10:55
Закарпаття втратило ще одного Героя: на війні загинув Олег Беца
10:53
Розтрата майже 3 млн грн на ремонті доріг – в Ужгороді спеціалісту з технагляду повідомлено про підозру
10:43
Ужнівці виграли обласну універсіаду з мініфутболу
10:34
Мукачево відзначило Міжнародний день танцю благодійним концертом, зібравши майже 30 тисяч гривень на ЗСУ
10:10
У Виноградові горів автомобіль
10:04
Всі новини