149919
18:11 17.072023

У Вилоку відбулося покладання вінків до пам’ятного знака

Життя 4341

16 липня Товариство угорської культури Закарпаття (КМКС) ушанувало пам’ять про першу переможну битву куруців у визвольній боротьбі під керівництвом Ракоці 1703–1711 років тихим покладанням вінків до памʼятного знака – міфічного птаха турула в селищі Вилок.

До епідемії коронавірусу угорська громада краю щороку відзначала річниці переможної битви куруців, яка відбулася 14 липня 1703 року й відіграла важливу роль у національно-визвольній війні угорського народу на чолі з Ференцом Ракоці ІІ.

Пандемія минула, але одного ранку ми прокинулися в іншій реальності, яка змінила життя десятків мільйонів людей. Збереження пам’яті важливе і в мирний час, але особливо воно актуальне під час війни.

За традицією учасники заходу поклали вінки й до пам’ятної дошки ватажку повстання Томашу Есе, що на стіні колишнього «Дому солі». Тут голова Вилоцького осередку ТУКЗ-КМКС Рудольф Бенце коротко розповів про події визвольної боротьби, зокрема згадав про 52 мешканців селища, які приєдналися до повстання й також узяли участь у першій великій битві проти панування Габсбургів. Пам’ять про них зберігає дошка, установлена ​​під меморіальною дошкою Томашу Есе.

Після цього учасники заходу зібралися на місці переможної битви, яка сталася 320 років тому. Тут установлено обеліск із птахом турулом, що символізує свободу. Перший пам’ятний знак на цьому місці був облаштований у 1903 році, але радянська влада демонтувала його. Закарпатські угорці відновили меморіал у 1989-му.

Перед покладанням вінків присутні вшанували пам’ять загиблих у російсько-українській війні хвилиною мовчання.

Під час заходу майстер гри на тараготі Шандор Шрайнер виконав в’язанку мелодій часів Ракоці, а група молодих людей із села Бене виступила з короткою програмою з віршів та пісень.

Після церемонії покладання заступник голови Товариства угорської культури Закарпаття Йосип Борто в інтерв’ю журналістам зазначив: «Це була перша переможна битва 8-річної визвольної війни, у якій пліч-о-пліч героїчно стояли угорці та русини. На жаль, така самовіддана боротьба потрібна й сьогодні. Через російську агресію на східному та південному фронтах сотні закарпатських угорців, тисячі закарпатських українців ведуть кровопролитну боротьбу, війну за суверенітет і територіальну цілісність України. Ми живемо в дуже складний і важкий час. Випробування та виклики сьогодення можна пережити й подолати лише завдяки дуже міцному корінню. Тому ми повинні пам’ятати! Маючи міцне коріння, пам’ятати уроки минулого, черпати з них силу».

«Тільки сильні у вірі, витривалі, самовіддані, мужні та мудрі особистості можуть забезпечити збереження закарпатської громади. Це буде дедалі важче, тому що нас стало менше, ми ослабли в силі та якості, але ми все ще є, і якщо будемо разом боротися й працювати, то збережемося!» – додав Йосип Борто.

Заступник голови ТУКЗ-КМКС також зазначив, що птах турул для угорців є символом свободи, тому той, хто руйнує такий пам’ятник, виступає проти свободи.

Олександра Чуга/Csuha Alexandra/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах