149593
17:19 8.072023

У Берегові випускникам Фахового коледжу вручили дипломи

Життя 2222

Випускникам Фахового коледжу Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ за спеціальністю «Прикладна математика» вручили дипломи. Церемонія відбулася 7 червня в римо-католицькій церкві Берегова.

Урочистий захід за традицією розпочався з екуменічного богослужіння, яке провели єпископський вікарій римо-католицької церкви Янош Молнар, священник греко-католицької церкви Єнев Левдар та єпископ Закарпатської реформатської церкви Шандор Зан Фабіан.

Після виконання національної молитви угорців та гімну інституту присутніх привітав ректор Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Іштван Черничко. «Міклош Радноті у своєму творі «Гімн за мир» називав мир казковим світлом, швидкоплинною надією, рідкісним клином перелому століть у 1939 році, коли темні хмари збиралися над Європою, а людство дедалі глибше занурювалося в жахіття Другої світової війни. Нині знову війна, голосно гримлять гармати, і «легкий мир» здається далекою мрією. Але ви, шановні випускники, сьогодні залишаєте стіни коледжу з дипломами, сповнені силами, ентузіазмом, наснагою, мужністю та сподіваннями. Бажаю, щоб ваш ентузіазм залишався невичерпним, щоб ви зберігали витримку. А крім того, не забувайте про свої мрії, заради яких варто працювати. Якщо вистачить сили та мужності, якщо будуть вкладені робота й наполегливість, якщо будуть віра та надія, тоді мрії здійсняться», – наголосив ректор.

Директорка Фахового коледжу Катерина Шовш, характеризуючи минулий навчальний рік підкреслила: «Зміни останніх років стали доказом того, що життя будь-коли може мати несподівані повороти. Після надзвичайної епідемії нам довелося все переосмислити у стані війни». А відтак повідомила, що 2022/2023 навчальний рік у стінах коледжу розпочали 333 студенти, але через війну згодом їх стало майже на сотню менше.

Катерина Шовш висловила вдячність меценатам, педагогам, батькам та студентам. «Ми повинні працювати, діяти і давати, навіть коли майбутнє – це невизначеність, тому що наполеглива праця завжди має результати», – підкреслила вона.

«Нинішнє свято – завершення справді насиченого навчального року, і воно насамперед є святом цих 9 випускників. Шановні випускники, ви ще не знаєте, але справжнє життя тільки починається. Те, що сьогодні ви отримуєте дипломи, – це частина історії успіху. Позаду чотири важкі роки, протягом яких сталося таке, чого ви не планували й чого ми теж не могли спланувати. Ви зробили це, і на досягнутому не можна зупинятися! Продовжуйте навчатися, ніколи не сходьте зі шляху розвитку, адже це ваше майбутнє», – наголосила директорка.

«Ви вступили до нашого закладу 15-річними дітьми, і після багатьох спільних вражень приємно бачити, що ви з юнацьким завзяттям подолали всі перешкоди. Педагогам, прощаючись, завжди важко відпускати учнів, тому що ми бачимо у вас себе, бачимо, чого ви навчилися, адже ви є своєрідним дзеркалом, яке відображає своє найближче оточення. Сподіваємось, ви заберете з собою позитивні враження, посмішки, волю до боротьби та дух переможців. Окрім свідоцтва про закінчення навчання, ви отримуєте ще щось – невидимий алгоритм витримки. На основі цього ви знаєте, що вихід є завжди, що в кожній ситуації можна знайти рішення. Знайдіть свій шлях», – побажала випускникам Катерина Шовш.

Голова Берегівської райради Карло Резеш у своєму виступі наголосив на важливості в наш час якісної фахової освіти. «Кваліфікована, досвідчена робоча сила, здатна адаптуватися до економічних змін, є основою та опорою добре функціонуючого демократичного суспільства», – наголосив він. Посадовець подякував уряду Угорщини за зусилля та підтримку, завдяки якій закарпатські угорці мають доступ до професійного навчання європейського рівня, що сприяє тому, аби молодь залишалася вдома та розвивалася на батьківщині.

Після привітань відбулося вручення грамот переможцям предметних олімпіад, проведених минулого навчального року. Нагороду вручили і в номінації «Студент року» – переможницею стала Барбара Леньо, студентка третього курсу за спеціальністю «Туризм».

Від імені випускників виступив Йосип Ковач. Олександра Ковач зіграла на фортепіано «Етюд» композитора Арама Хачатуряна. Після цього випускники склали обітницю, текст якої зачитав Аттіла Орбан.

Відтак директорка Катерина Шовш та ректор Іштван Черничко вручили дипломи випускникам. Своїм співом їх привітав хор студентів навчального закладу.

«Обов’язок людини – служити своєму народу, і для цього ви, випускники, під час навчання отримали всі необхідні початкові знання. Пишайтеся своїм дипломом, своїми досягненнями, закладом, який вас випустив, і всім, що ви здобули тут. Тепер вам потрібно використати отримані знання, примножити їх», – звернувся до випускників Генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бачкаї, побажавши їм подальших успіхів.

Президентка Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ розпочала свій виступ, цитуючи слова Імре Мадача: «Надія, розчарування, боротьба, падіння. Ця велика гонитва триває до могили. Завжди шукати добро, прекрасне і не знаходити – це життя». «Нинішні випускники навчалися в спокійних умовах лише рік. Потім епідемія коронавірусу та війна ускладнили їхні студентські роки, але вони успішно подолали всі перешкоди», – зазначила Ілдико Орос.

Наприкінці урочистостей представники історичних церков попросили благословення Всевишнього для присутніх.

Олександра Чуга/Csuha Alexandra/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах