149597
18:01 8.072023

Куди закарпатцям подіти дітей на час канікул і скільки це коштуватиме

Життя 4068

Літо – час літнього відпочинку дітей, коли вони мають змогу цікаво провести час разом з друзями, поновити сили і переключитися з навчання на улюблені заняття. Добре, якщо хобі є можливість вдосконалювати самостійно, бо дитячі секції за уподобаннями, які зазвичай відвідують школярі, на час канікул в основному не працюють. Це стосується, наприклад, занять музикою чи малювання.

Водночас у батьків виникає питання, особливо з молодшими школярами – куди подіти малечу, адже взяти відпустку на весь період канікул не під силу жодній матері. Добре, що в кого з дітей є бабусі та дідусі… Перед іншими ж виникає дилема – у табір чи у село до родичів… якщо такі є. У цьому році говорити про якісь дитячі оздоровниці на березі моря не доводиться, бо в державі війна і там небезпечно, хіба що, якщо вдасться придбати путівку дитині за кордон.

Тож куди збираються закарпатці відправляти на літо дітей? У скільки це обходиться? Які у області є табори і на скільки розраховані у них зміни? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Пришкільні табори

Цього літа пришкільних таборів у звичному для нас понятті, як раніше, не буде. Про це «Карпатському об’єктиву» повідомила директорка департаменту освіти і науки, молоді і спорту Закарпатської ОВА Мар’яна Марусинець.

За її словами, місцеві чиновники першочергово організовуватимуть дозвілля та оздоровлення для дітей військових та для обдарованої молоді, у тому числі і серед внутрішньо переміщених.

«Зокрема, в Ужгороді у ПАДІЮНі та у Воловці на базі філії «Арніка» працюватиме двотижневий денний табір для учнів шостих-восьмих класів. Крім того, при учбових установах, як і торік, матимемо табори з математики та інформатики. Розраховані вони на учнів 7-10 класів. Планується впровадити і деякі новації у територіальних громадах області, тобто започаткувати додаткове вивчення під час канікул природничих дисциплін, української та іноземних мов. Цього літа вперше також запрацює для майбутніх випускників Літня школа університету, яка допоможе старшокласникам розкрити власні таланти, аби в перспективі легше було обрати професію».

Також Мар’яна Марусинець додала, що літні табори наразі будуть розраховані не тільки на оздоровлення чи на ігри для дітей, але й на освітню роботу, тобто на отримання додаткових знань із української мови та літератури, історії, математики, права та комп’ютерних технологій.

Утім працюватимуть вони не при всіх школах, їхнє відвідування не буде обов’язковим, а діти матимуть змогу обирати той табір, який буде відповідати їхнім вподобанням. Звісно, мова йде більше про міста. Наприклад, у Мукачеві працюватимуть табори з денним перебуванням при ЗОШ №2 ім. Т.Г.Шевченка, ЗОШ №13, ЗОШ №20 ім.О.Духновича, СШ №16. Там планують охопити безкоштовним відпочинком 300 дітей із пільгових категорій: сиріт, позбавлених батьківського піклування, у яких один із батьків загинув на війні тощо.

Але ж табори розраховані в середньому на два тижні… А що далі? І куди подіти інших дітей? Зазвичай, малеча сама групується між собою і проводить час у компанії друзів. Дехто з дітей планує волонтерити, дехто – просто відключитися від науки, а декому батьки вже придбали путівку в один із стаціонарних закарпатських таборів.

Куди поїдуть діти?

Ужгородка Світлана Лемак планує відправити доньку до батьків на Рахівщину. Там 9-річна дівчинка пробуде 2 місяці, а в серпні разом з матір’ю відпочиватиме вдома.

«Відпустка в мене запланована на останній місяць літа. Цей час планую присвятити родині. Будемо з донькою ходити в басейн, у походи, може, тиждень погостюємо в сестри у Словаччині. А червень-липень Вероніка проведе у бабусі з дідусем. У селі гарна екологія, у батьків чи мале господарство, домашні тварини. Дитина привчатиметься й до роботи, і до турботи про братів наших менших», – розповіла жінка «Карпатському об’єктиву».

Мукачівка Ірина Подолей придбала на липень для 12-річного сина путівку у спортивний табір на Франківщину. Утім відпочинок займе всього 2 тижні.

«Син у мене серйозно займається футболом, тож йому важливо завжди бути у формі та тренуватися. Я придбала йому путівку у Косів. Коштувала вона 17600 гривень. Це – табір для дітей зі спортивним нахилом і там буде багато цікавих розваг, походи, катання на роликах та маса всіляких веселощів. Весь інший час протягом канікул він тренуватиметься вдома, ходитиме у тренажерний зал, гратиме з друзями у футбол та відпочиватиме так, як забажає сам. На жаль, ні я, ні чоловік влітку не зможемо взяти відпустку. Але на два-три тижні приїде з Києва старша донька і трохи часу Максим побуде з нею», – зізналася вона.

А в хустянки Ольги Куцин два сини та донька все літо будуть вдома, бо жінка не має куди їх відправити.

«Грошей на табори в мене немає, родичів у селах – також. Дітям 13, 10 та 7 років. За меншими доглядатиме старша донька, вона вже й їсти вміє готувати, і прибрати в хаті може. На жаль, інших варіантів не маю. Вихідні проводитимемо разом, ходитимемо на річку, а цілий тиждень вони будуть бавитись між собою та з друзями. Хлопці казали, що хочуть волонтерити, збирати кошти на ЗСУ та для переселенців, виготовляти різні сувеніри та продавати їх», – наголосила жінка.

Що ж, головне, аби малеча влітку справді відпочила та провела час із користю…

Скільки коштує відпочинок на Закарпатті

На Закарпатті є досить багато стаціонарних дитячих оздоровниць, де діти мають можливість справді повноцінно відпочити. Спробуємо дізнатися, скільки ж коштує таке задоволення…

На базі санаторію «Карпати» на Мукачівщині цього літа діятиме дитячий табір «Зефір». Прийматиме він діток у 8 змін, кожна з яких розрахована в середньому на 12 днів. Пропонують там закарпатським (і не тільки) школярам різні майстер-класи, квести, ігри, танці, екскурсії, купання у басейні, п’ятиразове харчування та багато іншого. Коштує путівка до санаторію 14400 гривень.

Інший табір, що знаходиться також у курортній зоні села Шаян на Хустщині «Золото Карпат» пропонує відпочинок та веселі пригоди для дітей від 7 до 17 років. Відпочивальникам готують творчі майстер-класи, тренінги, спортивні ігри, купання в басейні, мінеральні ванни та багато іншого. Торік зміна на 7 днів коштувала 9 тисяч гривень, та 12 – 15 тисяч. Зараз поки що ціни не оновлено.

Санаторій «Малятко» у селі Оноківці на Ужгородщині – єдиний у області, що надає лікувальні та реабілітаційні послуги дітям від 6 до 12 років. Зміна розрахована на 14 днів і коштує 9100 гривень. Крім різноманітних ігор та розваг до послуг малечі ще й лікувальна фізкультура, йога, масаж, фітнес і навіть уроки верхової їзди. Для дітей із захворюваннями дихальних шляхів пропонують різні фізіотерапевтичні процедури, зокрема, інгаляції, кисневі коктейлі та багато іншого.

Ще один досить цікавий міжнародний дитячий табір «Discovery camp» («Дискавері кемп») знаходиться у селі Золотарево, що також на Хустщині. Це – сучасна локація, де малеча не лише відпочиває, але й навчається втілювати в життя справді затребувані у наш час проєкти, наприклад, складати бізнес-план, вести соцмережі, розвивати сферу туризму та рекреації, або ж навчитися театральному мистецтву. Ціна зміни у таборі стартує від 12700 гривень.

Загалом у області є більше закладів для літнього дозвілля малечі. У середньому доба перебування у таборі коштує 700-800 гривень. Але декому з батьків хочеться більшого і матусі й татуся намагаються відправити сина чи доньку на оздоровлення за кордон…

Табори за кордоном

Скільки ж коштує відпочинок дітей у європейських таборах. Почнемо з сусідніх країн.

Угорщина

В Угорщині одні з кращих європейських цін для закордонного відпочинку малечі. Приймають дітей від 7 аж до 18 років. Два тижні перебування у таборі в Будапешті обійдуться у 260 євро (10543 гривні). Крім проживання у комфортних двомісних кімнатах, повноцінного триразового харчування в ресторанах угорської столиці, відпочивальникам пропонують і купання в термальних басейнах, відвідування зоопарку, багато цікавих екскурсій. До дітей можуть долучитися навіть батьки.

Чехія

Чехія пропонує різні варіанти відпочинку – від 2 до 5 тижнів. Ціни стартують від 960 євро (37836 гривень). Вік дітей – 14-18 років. Табір мовний, у ньому підлітки зможуть вдосконалити рівень володіння англійською, вивчити чеську мову, багато мандрувати Прагою, займатися спортом та розважатися. Крім того, до програми входить поїздка до Німеччини та тиждень дозвілля в італійському місті Сан-Маріно на узбережжі Адріатичного моря.

Німеччина

Доволі цікавий варіант пропонують українським дітям німці. Це – міжнародна літня школа із вивченням мов та з цікавими розвагами для малечі – «Альпійські канікули». Відпочити там можна за програмою «Іnternational Summer School Developing & Training (Україна-Швейцарія-Німеччина) ». Два тижні перебування дитини у таборі обійдуться батькам у 850 євро (34 468 гривень). Програма для підлітків віком 11-17 років пропонує подорожі середньовічними європейськими замками, купання в озерах, заняття у школі лідерства, вивчення німецької мови та ознайомлення з роботою університетів Німеччини та Швейцарії.

Польща

Лицарські канікули закарпатська малеча може провести і у Польщі. За 12 днів доведеться викласти 720 євро (30 413 гривень). Підліткам протягом 12 днів пропонується відпочинок на березі Балтійського моря, ряд подорожей історичними місцями, опанування польської та англійської мов, відвідування європейських університетів та багато різних розваг.

Болгарія

Цей напрямок на Закарпатті є саме одним із найбільш популярних. Ціни – від 410 до 480 євро (16162 – 18921 гривень) за зміну (7 або 12 днів). Поєднання помірної вартості з хорошими умовами дозвілля на березі моря робить болгарські табори привабливими для дітей. Відпочиваючі мають змогу «підтягнути» англійську, багато мандрувати, плавати у басейнах та в морі. Малечу від 7 років розважають аніматори, для них проводяться ігри, конкурси, квести.

Загалом варіантів літнього відпочинку для дітей багато, головне, аби були гроші. Кому ж табори не по кишені, той намагатиметься створити цікаве дозвілля для дитини вдома, або ж просто відвезе сина чи доньку на канікули до батьків…

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах