148973
10:57 27.062023

Для медпрацівників Закарпаття організували тренінг

Життя 1434

Днями був проведений тренінг фахівцями центру контролю та профілактики хвороб за сприяння та підтримки ВООЗ, Юнісеф, МОЗ, ЦГЗ з темою: «Підвищення кваліфікації з Ініціативи з викорінення поліомієліту та епідеміологічного нагляду за гострими в’ялими паралічами» для медичних працівників центрів ПМСД Мукачівського, Свалявського, Виноградівського, Берегівського, Тячівського, Воловецького та Вільховецького. Учасниками тренінгів стали більше 60 сімейних лікарів.

Захід розпочався з вступного слова радника міського голови м.Мукачева Любові Мандзич, яка розповіла присутнім про роботу та вклад медичних закладів громади в час пандемії ковіду, наголосила на важливості вакцинації, та розповіла як була організована вакцинальна кампанія з боротьби проти ковіду.

Світлана Піца, заступник генерального директора ДУ «Закарпатський обласний ОЦКПХ МОЗ» розповіла історії виникнення та викорінення поліомієліту, де і коли вперше був виявлений поліомієліт, ознайомила з статистичними даними щодо захворюваності в різних країнах Європи, поточні спалахи поліомієліту в Україні.

Любов Данич, лікар-епідеміолог ДУ «Закарпатський обласний ОЦКПХ МОЗ» розповіла про роль лікарів в епіднагляді за ГВП та алгоритм звітування в Україні, про неврологічне обстеження паралітичного хворого, інфекційні хвороби на які можна впливати. Прояснила про гострий в’ялий параліч, та симптоми. Маршрут пацієнта з таким випадком.

Вікторія Тимчик, завідувач відділення епіднагляду ДУ «Закарпатський обласний ЦКПХ МОЗ» розповіла про систему епіднагляду та маршрутизацію хворих, індикатори якості епіднагляду. Ознайомила з нормативною базою імунізації та додатковими джерелами інформації та ресурсами. Детально розповіла про вакцини від поліомієліту та графік вакцинації, про вакцинацію з порушенням календаря щеплення.

Вакцинацію від поліомієліту протягом життя потрібно зробити шість разів. Перші дві вакцини інактивовані, вони ін’єкційні, починаючи з третьої дози – оральні (у вигляді крапельок в ротову порожнину). Перший рік життя проводимо три рази вакцинацію, далі у 18 місяців,6 років і в 14 років. Тільки повний комплекс вакцинації дає повноцінний захист від цієї небезпечної інфекції.

Надзвичайно важливим є перед вступом в школу дітей, щоб батьки звернули увагу на наявність вакцини від поліомієліту у їх дітей, проконсультувалися у свого сімейного лікаря.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах