148901
13:13 23.062023

На Закарпатті планують залишитися понад 30% вимушених переселенців

Життя 2063

На Закарпатті планують залишитися понад 30% вимушених переселенців: йдеться про близько ста тисяч осіб.

Про це свідчать дані соціологічного дослідження, яке провели на запит ОВА. Такі результати значно актуалізували потребу в забезпеченні людей житлом.

Саме створенню комфортних умов для ВПО, а також сприянню їхньому працевлаштуванню на місцевих і релокованих підприємствах була присвячена виїзна координаційна нарада кластера з питань житла та непродовольчих товарів, яка відбулася в Батівській громаді під головуванням заступника очільника ОВА Петра Добромільського.

«Важливо забезпечити людей житлом, аби кожна сім’я могла жити окремо. Також говоримо про створення соціального житла для вразливих категорій населення. В територіальних громадах є будівлі, які можна реконструювати під шелтери, а також земельні ділянки, де можна звести нове житло», – зазначив Петро Добромільський – заступник голови Закарпатської ОДА.

За його словами, державна й регіональна стратегії підтримки ВПО у процесі адаптації та інтеграції передбачають не лише створення належних умов для проживання, а й забезпечення робочими місцями. Саме тому в будівництві житла перспективною є співпраця на рівні області, тергромад, бізнесу та донорів.

Зокрема, Батівська ТГ готова виділити щонайменше 5 земельних ділянок для зведення житлових масивів та соціальної інфраструктури. До реалізації цих проєктів планує долучитися релокований і локальний бізнес, також розглядають можливість залучення партнерів і співфінансування з обласного та місцевого бюджетів.

«Максимально підтримуємо такі ініціативи, адже ця співпраця сприятиме забезпеченню житлом тих, хто через війну втратив свій дім, хто потребує особливого соціального захисту, а також у довгостроковій перспективі дозволить зберегти людський потенціал, розвивати громаду, регіон та країну загалом», – резюмував Петро Добромільський.

До обговорення також долучилися представники Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, Міжнародної організації з міграції, Норвезької ради у справах біженців в Україні, Dorcas Закарпаття, Проєкту «Надія», «Людина в біді», ZOA Ukraine, Програма розвитку ООН.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах