148738
15:42 19.062023

Матіас Корвінус Коллегіум попрощався із випускниками програми для учнів середніх шкіл

Життя 1479

17 червня у навчальному центрі Матіас Корвінус Коллегіум (Mathias Corvinus Collegium (MCC) у Берегові відбулося вручення сертифікатів першим випускникам програми для учнів середніх шкіл, започаткованої торік. У рамках урочистого заходу, який відбувся у стінах берегівського ресторану «Паріжель», керівники програми з підтримки обдарованої молоді попрощалися із 33 учнями.

Матіас Корвінус Коллегіум – це унікальний навчальний заклад із виховання обдарованої молоді, заснований Андрашем Томбором та його сім’єю з метою охопити талановитих молодих людей і забезпечити їм додаткову безкоштовну освіту, яка неможлива в рамках традиційної шкільної системи через брак часу та ресурсів.

Спочатку заклад приймав на навчання старшокласників та студентів вишів. А на сьогодні став одним із найбільших освітніх установ Карпатського басейну, який опікується обдарованою молоддю. Мета освітньо-виховного процесу полягає в розвитку особистостей, які відкриті до діалогу, які гуртом мислять і діють, знають угорську культуру, історію, традиції та здатні орієнтуватися в сучасному світі. Таких молодих людей, які мають розвинені навички самовираження, вирішення проблем, критичне мислення, високий ступінь інтелектуальної автономії, відповідальність, підприємницьких дух, а також постійно розширюють світогляд.

У 2018 році Закарпаття стало першим із закордонних регіонів, де запустили програму «Юні таланти» для школярів. Сюди щороку приймають 25 дітей від п’ятого класу, які згодом можуть навчатися тут чотири роки.

У лютому 2022 року Закарпатський навчальний центр започаткував таку програму і для старшокласників. Незважаючи на початкові труднощі, викликані війною, вони успішно завершили перший навчальний рік. Зі 120 молодих людей, які беруть участь у програмі, 33 цього року стали випускниками та отримали відповідний сертифікат

Регіональний координатор МСС Дьордь Барна повідомив, що вони перебувають в особливій ситуації, адже з кількома учасниками програми доводиться прощатися раніше, після лише одного року навчання. Це ті, хто цього року закінчив середню школу. Двоє випускників виграли грант на закордонну навчальну поїздку. Координатор додав, що успішність започаткованої програми підтверджує й те, що вже є бажаючі долучитися до навчання, яке стартує з вересня. Він закликав старшокласників скористатися можливістю, яку надає безкоштовна програма розвитку талантів. Отримати інформацію можна у Берегівській філії МСС (90202, м. Берегово, вул. Богдана Хмельницького, 17. Тел.: +380 (66) 086 48 52), а також на сайті mcc.hu.

Керівниця Берегівської філії МСС Беата Добша, звертаючись до випускників, наголосила: «Ви можете пишатися собою, адже ви стали піонерами програми близько року. Сподіваюся, що досвід, знання та можливості, які ви отримали завдяки MCC, допомогли вам розвиватися. Крім того, що ви знайшли спільноту, на яку завжди можете покластися». Беата Добша також повідомила, що наразі розробляється програма MCC+, яка стартує з вересня наступного року і буде націлена на студентів вищих навчальних закладів. Керівниця нагадала, що в межах МСС уже шостий рік успішно триває і програма «Закарпатська школа громадських лідерів», до якої можна долучатися з 18 років.

Випускників привітав і телерадіоведучий Балаж Райко, котрий побажав молодим людям завжди залишатися відкритими та допитливими.

Дьордь Барна кореспонденту нашого видання повідомив, що учасники курсу навчання мають можливість обирати з десяти напрямків (письменницька майстерність, література, право, економіка, сучасна історія, міжнародні відносини, психологія тощо) та навчатися за одним чи за кількома разом. Курс триває вісім тижнів. Студенти отримують навчальний матеріал онлайн та в іншій формі. Щотижня студенти повинні звітувати про отримані знання, а через два місяці завершують курс навчання, якщо отримають необхідну кількість балів. Щотижня учасникам навчання читають лекції визнані професіонали певної галузі. Щодватижні вони зустрічаються на різноманітних тренінгах. Наприклад, нещодавно були в театрі на екскурсії за лаштунками, а також познайомилися із роботою радіостанції «Пульс», крім того, разом каталися на ковзанах, роликах, пізнали секрети приготування суші. За словами координатора, студенти регулярно їздять з екскурсіями по Закарпаттю, щопівроку – за кордон. Протягом минулого навчального року були з навчальною поїздкою в Дебрецені, Клужі, Будапешті та Брюсселі. Крім того, для студентів організовують літній та зимній табори, і вони також мають можливість подати заявку на централізовано оголошені MCC навчальні поїздки за кордон. Все це проводиться безкоштовно. Наразі учасниками програми є 120 школярів із 50 населених пунктів різних куточків Закарпаття. МСС щосуботи організовує для них безкоштовний транспорт до Берегова.

Церемонія вручення перших сертифікатів завершилася невеликим фуршетом і спільною фотосесією.

Жолт Бадо/Badó Zsolt/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах