148732
15:53 19.062023

Випускники Ужгородської середньої школи ім. Габора Дойко попрощалися зі своєю альма-матер

Життя 2017

Свято останнього дзвоника в Ужгородській середній школі № 10 з угорською мовою навчання імені Габора Дойко відбулося 16 червня. Поки ведуча зачитувала імена 21 випускника, ті під дощем вишикувалися у дворі. На жаль, погода не сприяла учасникам дійства і решту частину свята.

Першою з вітальною промовою виступила директорка навчального закладу Юдіта Кулін.

– Минув ще один рік. Не можна сказати, що позаду нас легкий рік, і завершення теж буде непростим, – розпочала свою промову директор, маючи на увазі хмарну погоду. – Ми живемо в напружений час, але закликаю всіх використати сьогоднішнє свято, щоб згадати радісні моменти та події цього року. Давайте подивимось на труднощі, як на речі, що зміцнюють нас, розвивають навички у вирішенні проблем, змушують усвідомити, наскільки важливо й відрадно допомагати один одному, – наголосила Юдіта Кулін. Вона попрощалася з випускниками, цитуючи слова Ендре Дєкеші: «Щасливі ті, хто знають, для чого вони живуть, бо тоді вони також знатимуть, як жити».

Відтак найкращі учні школи – Даніель Гордубей (5 клас), Арон Поніц (5 клас), Емілія Шімон (6 клас), Анастасія Сіладі (7 клас), Елізабет Готко (7 клас), Нікіта Бутенко (7 клас), Шебештєн Кіш (7 клас) – отримали грамоти.

Учні 11 класу, які досягли високих результатів, також отримали відзнаки: Ніколетта Тар з англійської мови, Анастасія Суйо з образотворчого мистецтва та Адам Клацик із фізкультури.

Привітали й учнів, які посіли призові місця в предметних олімпіадах і конкурсах.

У минулому навчальному році вчителям теж було непросто впоратися з новою ситуацією. Низка педагогів – учительки початкових класів Єлізавета Кучерявка та Єва Шойом, вчителька української мови та літератури Олександра Банк, вчителька математики Маргарита Беседа, вчителька біології Брігітта Гайдош, вчителька трудового навчання Маргарета Сопко та бібліотекарка Антонія Товт – отримали за роботу подяки міського відділу освіти.

Консулка Генерального консульства Угорщини в Ужгороді Едіта Альбертне Шімон у вітальній промові зазначила: яким би піднесеним не було це свято для присутніх, не можна не згадати про те, що ми живемо в дуже важкий час і хочемо повернутися до нормального життя, бо відчуваємо, що так залишатися не може.

– Незважаючи на невизначеність, є кілька факторів, у яких ми впевнені. Це наша потреба миру та безпеки, наші базові цінності: віра, рідна мова, взаємоповага. Уряд Угорщини також працює над створенням і збереженням миру та стабільних основ, а щодо сусідньої України – зацікавлений у сильній і процвітаючій державі, де панує мир, – зазначила дипломатка. Вона вчергове підтвердила: Україна завжди може розраховувати на підтримку уряду Угорщини та угорського народу, а зміцнення та допомога угорській громаді Закарпаття також залишається пріоритетним завданням уряду.

Класна керівниця випускного класу Брігітта Гайдош попрощалася з учнями з почуттями сум’яття.

– Я рада, що була з вами стільки років, бачила, як дорослішаєте, змінюєтеся з року в рік. З іншого боку, мені сумно, тому що ви стали близькими моєму серцю, ви були частиною мого життя протягом років і цього більше не буде, – зазначила вона, побажавши досягти поставлених цілей. Насамкінець Брігітта Гайдош подякувала батькам за виховання таких чудових дітей.

Привітала випускників і їхня перша вчителька Катерина Кіш.

Від імені батьків випускників слова вдячності педагогам висловила Агнеш Томаші, а від імені 11-класників – Олександра Суйо та Адам Клацик. Затим випускники затанцювали вальс, який з ними підготувала Богларка Ботош. Гарний танець під дощем справив на всіх особливе враження.

Останній дзвінок у 2022/2023 навчальному році дали випускник Андраш Нікіфорчин та першокласниця Ноемі Товт.

Після цього урочистий захід продовжили в актовій залі школі.

Адам Клацик зокрема продекламував вірш Шандора Вереша «10 сходинок».

Від імені учнів школи виступив учень 10 класу Сергій Поляк. Відтак 10-класники попрощалися з випускниками піснею та вручили їм символічні торбинки.

Священник греко-католицької церкви Аттіла Сабов, диякон римо-католицької церкви Ласло Медєші та головний секретар Закарпатської реформатської церкви Янош Гейдер попросили Божого благословення на присутніх, котре, як зазначили представники духовенства, вже опустилося на випускників у вигляді дощу.

Випускники попрощалися з «Прощальною піснею» Петера Сиксая, та, за традицією, пройшлися класами під «Gaudeamus igitur». Урочистий випуск учнів, які залишили позаду шкільні роки, позначені епідемією коронавірусу та війною, завершився звуком сигналу повітряної тривоги.

Вікторія Рего/Rehó Viktória/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах