148685
17:24 17.062023

Закарпатські школярі досягли гарних результатів у фіналі конкурсу, проведеного серед молоді Карпатського басейну

Життя 1953

Рекордна кількість, понад 160 тисяч учнів середніх шкіл, взяли участь у цьогорічному конкурсі «Без кордонів» Державного секретаріату з питань національної політики Угорщини, підсумки якого в рамках гранд-фіналу в онлайн-форматі підбили 14 червня. У фінал вийшло 37 команд шкіл Карпатського басейну, серед яких і закарпатські: Берегівський ліцей ім. Габора Бетлена, Гатянський ліцей ім. Вільмоша Ковача, Мукачівська середня школа ім. Ференца Ракоці ІІ, Ужгородська угорськомовна гімназія ім. Другетів, Пийтерфолвівський реформатський ліцей, Великоберезька середня школа ім. Петера Добраї, Косоньський ліцей ім. Яноша Араня.

Державний секретар з питань національної політики Угорщини Арпад Янош Потапі у вітальній промові перед фіналом конкурсу привітав 18 команд із Угорщини та 19 команд із-за меж країни, які пройшли у фінал. Посадовець назвав відрадним, що з кожним роком у цьому конкурсі бере участь дедалі більше дітей.

«Програма «Без кордонів» та одноіменний конкурс наразі є одними з найважливіших заходів. Це не просто гра, вікторина, змагання, а об’єднуюча сила, яка зміцнює національну єдність. Конкурс посилює зв’язок між молоддю Угорщини та закордонних угорських громад», – підкреслив Арпад Янош Потапі. Він привітав команди, що вийшли у фінал, та закликав школярів і після змагань зберігати дружбу, що склалася під час гри.

Під час кількох турів вікторини команди продемонстрували свої знання з угорської культури, історії, етнографії, географії. Головна мета – познайомитися ближче з угорськими регіонами Карпатського басейну, традиціями та культурою їхнього населення.

Фінал, який транслювався в прямому ефірі, складався з трьох послідовних 20-хвилинних тестів, які команди повинні були виконати на онлайн-платформі. Завдання містили питання, пов’язані з історією, етнографією та географією угорців Карпатського басейну.

Поки учасники вікторини виконували завдання, в ефірі зокрема продемонстрували ролики, зняті 37 командами, які пройшли до фіналу.

У результаті підбиття підсумків трьох тестових завдань та балів за ролики команд визначили переможців. Перше місце з однаковою кількістю балів посіли старшокласники Будапештської гімназії ім. Йожефа Етвеша та учні гімназії ім. Ференца Келчеі міста Залаегерсег. Друге місце виборола команда гімназії міста Будакесі, третє – учні Берегівського ліцею ім. Габора Бетлена. Гарних результатів у вікторині досягла команда Гатянського ліцею ім. Вільмоша Ковача (13 місце), Мукачівської середньої школи ім. Ференца Ракоці ІІ (15 місце), Ужгородської угорськомовної гімназії ім. Другетів (16 місце), Пийтерфолвівського реформатського ліцею (17 місце), Великоберезької середньої школи ім. Петера Добраї (18 місце) та Косоньського ліцею ім. Яноша Араня (22 місце).

Ролик-презентацію команд Берегівського ліцею ім. Габора Бетлена та Гатянського ліцею ім. Вільмоша Ковача журі оцінило максимальними 40 балами.

Переможці конкурсу-вікторини «Без кордонів» отримують 1 мільйон форинтів, команди, що посіли друге та третє місця, – по 300 тисяч форинтів. Крім того, учасники отримують від організаторів понад тисячу різних призів та подарунків. Вчителі, які підготували команди, котрі пройшли до фіналу, отримують по 100 тисяч форинтів. Команди, котрі досягли найкращих результатів, також одержують запрошення у літній табір, який триватиме в серпні в Угорщині.

lexi/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На ужгородських «тротуарах» діти ламають ноги. Фото
21:40
Cімейне свято велоспорту та здорового відпочинку для дітей та молоді „ВЕЛО-ЛІДЕР” вже традиційно відбудеться 11 травня 2024 року в Боздошському парку Ужгорода
19:28
«Запобігти. Врятувати. Допомогти» відбулась на території трьох районів краю. Фото
15:47
60 тисяч працюючих закарпатців мають оцифровані трудові книжки
14:33
Фінансування пенсійних виплат, житлових субсидій і пільг за квітень жителям Закарпатської області завершено
13:35
У Патрульній поліції Закарпатської області створять новий відділ
12:41
На Хустщині для старшокласників організували триденні польові збори. Фото
11:34
Українці можуть оформити пенсію онлайн
11:02
На Закарпатті обговорили фінансово-економічну ситуацію в області. Відео
10:28
8 000 євро за «квиток зеленим маршрутом». Прикордонники викрили організатора незаконної схеми
10:25
Всі новини