147184
11:18 19.052023

У замку «Паланок» до Міжнародного дня музеїв влаштували день відкритих дверей

Життя 3242

18 травня у Міжнародний день музеїв вхід на територію середньовічної фортеці «Паланок» та експозиційні кімнати зробили безкоштовним. День відкритих дверей – місцева традиція, що дуже подобається відвідувачам. Адже відкриваються не тільки головні ворота замку, а ще й двері усім експозицій та тематичним кімнат: історії міста Мукачева, етнографії, старожитностей, експозиція родини князів Ракоці, меморіальна кімната Ференца Казинці та кімната Князя Федора Корятовича, експозиція матеріалів з репресіями комуністичного тоталітарного режиму на Закарпатті, музей бойової Слави АТО, картинна галерея, екуменічна церква, камера катування тощо.

Мукачівці Наталія та її мама Олена розповідають, що до замку ходять частенько просто погуляти та поринути у середньовічну атмосферу.

«Саме сьогодні ми прийшли, бо день відкритих дверей. Чудова нагода показати дитині замок, прогулятися експозиціями. Скажу чесно, деякі кімнати ми взагалі ніколи не бачили, тому чудово, що для відвідування відкрили усі. Та хочеться, насправді, більше інтерактивності, можливо трохи більше для діток якихось цікавинок, аби заохочувати їх вчити власну історію», – каже Наталія.

А от родина з Кіровоградської області вперше потрапила на експозицію періоду кам’яної доби.

«Ми приїхали на Закарпаття три дні відпочити. У Мукачівському замку були раніше самі, а зараз привезли подивитися дітей. Щодо експозицій, то останнього разу ми не встигли побачити усі кімнати, от наприклад, не бачила цю кімнату старовинних речей ще кам’яної доби. Взагалі дуже цікаво відвідувати такі споруди, бо тут навіть стіни несуть потужну інформацію», – розповідають Олена та Наталія з Кіровоградської області.

За останні два роки у мукачівській фортеці відкрили чимало нових експозицій та цікавих кімнат, серед них цифрова експозиція «Хроніки замку «Паланок», міні-кінотеатр, де показують мультфільм про фортецю, «Замкова сторожа» – кімната зі спорядженням гарнізону фортеці XIV-XIX ст.

«Приємно, що цього дня до замку прийшло і багато місцевих, які хочуть більше знати про свою історію, надихнутися середньовіччям та просто класно провести час. Для цікавішого перебування тут, ми постійно відкриваємо нові експозиції, осучаснюємо фортецю – у хорошому сенсі цього слова, адже в нас з’явилися смарт-кімната та невеликий кінотеатр»,- зазначає радник міського голови з питань туризму Олександр Шершун.

Окрім того 18 травня у Мукачівському історичному музеї встановили скриньку для донатів, аби усі охочі мали змогу долучитися до збору коштів #МІЛЬЙОНдляЗСУ, який ініціювала учнівська молодь Мукачівської ТГ.

Ірина ГРАБКО

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах