147171
10:47 19.052023

До Дня вишиванки та Міжнародного дня музею краєзнавчий музей Перечина провів низку акцій

Життя 3428

18 травня щороку світова громадськість відзначає Міжнародний день музеїв, який був запроваджений у 1977 році. Цьогоріч на цю дату припав і День вишиванки, який відзначається у третій четвер травня з 2006 року. Свято не прив’язане до жодного державного чи релігійного. До нього може долучитися кожен охочий, одягнувши вишиванку. Свято покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу.

Краєзнавчий музей Перечина з нагоди цих свят організував та провів низку культурно-мистецьких, пізнавальних акцій.

Про них кореспондентці «Карпатського об’єктива» розповіла директорка закладу Оксана Вайда.

Фотоквест

– Протягом тижня проводили фотоквест-конкурс. У ньому мали можливість взяти участь усі бажаючі жителі Перечинської територіальної громади. Були три завдання: викласти фото у вишиванці – своє або всієї родини, зробити тематичну листівку або плакат і відеозапис-відповідь на питання «Чому потрібно носити вишиванку?»

– Скільки учасників було?

– Як не прикро констатувати, але участь у ньому взяли тільки чотири учасники. І тільки два виконали всі три завдання. Вони і стали переможцями. Це – дитсадок села Сімер та брат із сестрою Гаєвські з Перечина. Від нашого музею отримали символічні подарунки. Дитсадок – роздатковий матеріал, фарби, олівці, пластилін. А Гаєвські – пазли, ігри.

– Як можете пояснити таку неактивність жителів громади?

– Це, звісно, засмучує. Я вважаю, що у час, коли росія пішла на Україну повномасштабною війною, одягнути вишиванку – це заявити про себе на весь світ, що ми українці, вільний, незалежний народ, що ми шануємо традиції. Хотілося б, щоб участь у фотоквесті взяло більше людей, але, на жаль… Сподіваємося, що таки розшевелимо наше місцеве населення на більш активну і патріотичну позицію. Працюємо над цим, проводимо різні заходи, інформуємо у соцмережі.

На виставці представлені старовинні сорочки

До Дня вишиванки музейники підготували виставку «Вишиванка – наш генетичний код». Виставка цікава, пізнавальна, старовинні вишивки радують око, дихають історією.

– Тут представлені зразки дуже старовинних сорочок. Ось цій понад сто років. Це наша довганя, – розказує і показує експонат Оксана Михайлівна.

– Звідки вона у Вас?цікавлюся.

– Колись її до школи-інтернату принесла вчителька історії. Це все ручна робота, вона навіть зшита вручну. Складається з двох суцільних частин із пришитими рукавами.

А це лемківська сорочка, яку одягали жінки Перечинщини та Великоберезнянщини. Її теж понад сто років. Ця сорочка називається опліччя. Нашому регіону притаманна збірка біля горловини, вишивка низинкою і багатоколірність. Поверх сорочки одягали спідницю та фартух.  Це нові експонати нашого музею. Нам вдалося їх віднайти і поповнити фонд музею.

Підготували фотозону. Протягом 18-19 травня всі відвідувачі можуть сфотографуватися безкоштовно.

Тематична лекція та квест-град ля школярів

О десятій годині до музею завітали учні 5 класу Перечинського опорного ліцею. Більшість дітей одягнуті у вишиванки, дівчата мають на голові українські віночки.

Оксана Михайлівна провела для школярів тематичну лекцію до Дня вишиванки.

А потім – квест-гру «Вишиванка», щоб закріпити знання про наш національний одяг. Діти з чималим інтересом та азартом виконували завдання, дві команди змагалися між собою, хто швидше впорається із поставленим завданням.

Знайомили із родзинками Перечина

О 19 годині відбувся квест містом «Пізнай Перечин». Відкриту екскурсію провели молоді екскурсоводи з числа учнів старших класів ліцею. Їх підготували працівники музею. Учасників заходу познайомили із родзинками Перечина: пам’ятником легендарному листоноші Федору Фекеті, Хресною дорогою, сакральною архітектурою – костелом, церквою, храмом.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах