146856
11:56 11.052023

Транскордонна співпраця для підтримки закарпатських угорців

Життя 1766

Засновник фонду ім. святого Франциска Чаба Бейте, голова Ради людської гідності Золтан Ломніци та секретар Міклош Сунаі підприсали у Будапешті меморандум про співпрацю.

У договорі йдеться про доставку допомоги закарпатським угорцям та підтримку діяльності отця-францисканця Чаби Бейте в Угорщині. На пресконференції з приводу підписання документу Золтан Ломніци повідомив, що згідно з даними останнього перепису населення в Україні, а саме на Закарпатті, мешкало 155 тисяч угорців, водночас через війну багато хто з них виїхав до Угорщини. За його словами, тих, хто залишився на батьківщині, однозначно потрібно підтримувати.

Золтан Ломніци звернув увагу на те, що протягом останніх десяти років Угорщина направила значну допомогу закордонним угорцям без якої закарпатські угорці не змогли б зберегтися на своїй батьківщині. Він підкреслив, що ситуація ускладнювалася тим, що Україна не виконувала міжнародні конвенції, а це шкодило національним меншинам, які проживають у країні. За його словами, достатньо згадати лише мовний закон, який ускладнює молодим угорцям навчання рідною мовою, особливо у вищій освіті. Він додав, що без інтелектуалів збереження закарпатської угорської громади набагато безнадійніше, наслідки можуть бути непередбачуваними.

«Наша співпраця з отцем Чабою триває вже багато років і нинішньою угодою маємо намір її посилити. Розраховуємо на його допомогу і досвід, який він набув у роботі з допомоги бідним і нужденним. Крім того, Фонд ім. святого Франциска може розраховувати на підтримку Ради людської гідності», – зазначив Золтан Ломніци.

magyanemzet.hu

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах