146356
09:30 1.052023

Завершився триденний візит Папи Римського до Будапешта

Життя 7479

Угорщина – єдина країна, яку протягом півторароку Святий Отець відвідав двічі поспіль.

Експерти погоджуються з тим, що мотиви криються в єдності позицій Ватикану й Угорщини у поглядах на війну в Україні, якнайшвидшому виході з військового конфлікту шляхом мирних перемовин, деяких інших моментах.

Понтифіка в будапештському аеропорту зустрічав прем’єр-міністр країни Жолт Дем’єн. З летовища кортедж направився до резиденцій Глави держави та керівника уряду, де Папа Франциск мав розмову з Каталіною Новак і Віктором Орбаном.

У базилиці святого Іштвана Папа зустрівся з духовенством, випускниками семінарій, представниками різних католицьких общин, у том числі Закарпатя. Святий Отець закликав повернутся до християських цінностей, які заклали основу для сучасної Європи після Другої світової війни.

“Нації повинні вийти за межі національних кордонів,- наголошував Понтифік.- Маємо якнайшвидше припинити війну і докласти максимум зусиль для відновлення миру.”

Одна із знакових зустрічей відбулася в соборі Святої Єлизавети та на площі Троянд. Тут Глава Католицької церкви потиснув руки численним дітям з фізичними вадами та звернувся майже до тисячі вимушених переселенців і біженців, у тому числі з України, що покинули домівки із-за війни з російським агресором. До речі, окремі фрази він промовляв українською.

“Навіь серед болю і страждань, отримавши бальзам любові, ми знаходимо в собі мужність, необхідну для того, щоб продовжити рухатися впред: ми знаходимо силу вірити, що ще не все втрачене і що можливе інше майбутнє,”- акцентував Його Світлість.

Папа закликав Будапешт підтримати численних мігрантів та переселенців, зробити все для того, щоб заглушити голоси “солістів війни”.

“Промова Його Святості надихає нас вірити у кращі часи, прискорювати їх, набратися терпіння й молитися за неньку-Україну,”- поділилася з Карпатським об’єктивом біженка з Сумщини пані Лілія.

За участі майже 10 тисяч осіб пройшла зустріч Понтифіка з молоддю на одній з центральних спортивних арен Будапешта, що носить ім’я легендарного угорського боксера Ласло Паппа. Месиджі Папи, окремі з яких намагався озвучити угорською мовою, присутні зустрічали бурхлими оплесками.

“Хто сміє, той перемагає!” (“Aki mer, az nyer!”) – лунало із трибуни. Молодь тисячоголосо вторила промовцю.

Під час виступу Святий Отець не оминув продемонструвати і свій іскрометний гумор, чим теж викликав захоплення аудиторії.

Особливо теплим був обмін думками Глави Католицької церкви і Президентки Угощини Каталін Новак. Симпатії започаткувалися ще під час попередньої зустрічі, коли Папі впала до вподоби позиція керівниці держави (До слова, метері трьох дітей. М.Г.) стосовно гармонійного розвитку сім’ї та заборону абортів. Господарка приготувала для Його Святості ряд оригінальних дарунків, чим ще раз розчулила Папу.

Сувеніри на згадку про перебуванн в Угорщині вручили йому і від інших високопосадовців, у тому числі Віктора Орбана.

Понтифік викроїв навіть часинку, аби поспілкуватися із членами сім’ї мера Будапешта Гергеля Корачоні.

У неділю після проведеної урочистої Меси на площі Лайоша Кошута та молитви до Святої Матері Божої (Regina Coeli) Папа Римський та сособи, що його супроводжували, відбули на батьківщину.

Микола Горват

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах