146361
09:46 1.052023

Закарпатка поділилася лафхаками, як зробити гарний сад практично безкоштовно

Життя 77987

Ті, хто проживає у приватному будинку, знають, що аби мати гарний сад, доглянуте подвір’я, потрібно витратити чимало коштів. Особливо, якщо хочеться, аби все довкола мало ошатний і привабливий вигляд, бо ж у чималу суму обходяться як вазони для квітів, так і самі рослини, посадковий матеріал, насіння, інструменти для догляду за садом.

Утім закарпатка Вероніка Павелко утворила розкішний сад своїми руками, без допомоги ландшафтного дизайнера та без покупок дорогих магазинних товарів.

Як їй це вдалося? Які рекомендації вона може дати іншим? Про це вона поділилася з «Карпатським об’єктивом».

Усе з чоловіком намагалися зробити власними руками

Пані Вероніка мешкає на околиці Хуста, має чималий сад та багато талантів. А ще – у неї чоловік із золотими руками.

«Практично все з Антоном ми робили самі. Побралися, були бідними, як церковні миші. Батьки нам не допомагали, бо не мали з чого. Тим більше, що чоловік із іншої області, я – з багатодітної родини. Тож почали крутитися самі. Не буду приховувати, неодноразово їздили на заробітки в Чехію та Угорщину, я навіть у Італії 10 років працювала. Треба було і діток на ноги поставити, і самим затишне родинне гніздечко звити. Тож ми придбали занедбану велику ділянку, розчистили її, поставили будинок, облаштували все, а потім взялися за подвір’я та сад. Було неймовірно важко, та ми впорались. Аби здешевити все, максимум намагалися роботи самотужки, не витрачаючи кошти на майстрів. Чоловік у мене вміє і ковані огорожі робити, і з деревом працювати, і світло полагодити. Взагалі за фахом він столяр, я – економіст, але вже давно за спеціальністю не працюю, маю пенсію за інвалідністю. Тож потихеньку, крок за кроком, ми і доньок вивчили, і їм житло придбали, і самі маємо все, про що мріяли. Гріх на щось нарікати», – розповідає «Карпатському об’єктиву» хустянка.

Багато років на великій присадибній ділянці родина вирощувала овочі, але останні років 10 цього вже не робить, а там, де були грядки, тепер – розкішний сад.

«Ми порахували, що садити невигідно. За ті гроші, що треба дати за те, щоб поорали, чи покопали, за саму розсаду, за догляд за рослинами, можна купити все готове і не гнути спину. Та й не люблю я картоплю сапати та моркву полоти… Більше моє – це дерева і квіти! Тому й зайнялася садівництвом та облаштуванням території. Обійшлася без ландшафтного дизайнера! Ще в дитинстві гарно малювала, маю багату творчу уяву, плюс надивилася фото у Інтернеті і вирішила, що треба зробити нам із Антоном затишне місце для відпочинку. Площа для цього в нас ідеальна, а гроші витратили не такі вже й великі. Перше, що ми зробили, це закупили на Берегівщині саджанці різних фруктових дерев. Утім пройшов рік-два, а сад нічим особливим не вирізнявся з-поміж інших. Просто посеред трави росли деревцята і де-не-де квіточки… але не було відчуття затишку. От саме тоді й промайнула думка, що потрібно творити довкола себе красу. Ми поїхали до річки, набрали різного каміння, у тому числі – великі брили. Деякі з них я розмалювала, аби вони нагадували фігурки тварин. Таким чином можна заощадити на садових скульптурах. Чоловік провів електрику, ми встановили ліхтарі, гірлянди, аби увечері можна було спокійно посидіти влітку у саду. Також Антон зробив дерев’яну альтанку, я з грубих господарських ниток сама вив’язала гамак, який ми підвісили до старих дерев. Змайстрував чоловік і мангал, я ж зробила першу свою альпійську гірку. Загалом результатом ми залишилися задоволені, бо витратили гроші лише на дошки, метал та рослини. Утім зараз я навіть квіти вирощую сама з насінин, або обмінююся з подругами. Але самі насадження усе ж потрібно придбати, у них гроші вкладаються раз, а не щороку. Також я купила садову плівку та білий гравій для декору. Але це – як-не-як не такі вже й великі витрати!», – запевнила жінка.

Кава, як добриво, піддони замість лавиць

Вероніка Павелко зізнається, що завжди мріяла мати гарні газони, як у Німеччині.

«Якось я була в Німеччині і закохалася там у їхні акуратні газони. Так захотілося мати вдома схожий, що просто ті газони мені снились. Я перечитала багато літератури, адже газон треба не лише висадити, за ним ще й доглядати слід, дещо дізналася цікавого від німців. Газон мій мав бути натуральним, а не штучним, тож перше насіння я собі купила саме в Німеччині. Тому можу дати кілька порад, як доглядати як за травою, так і за квітами. Добрива добре, коли натуральні. Але гній ми не купуємо, а використовуємо природні речовини. Передусім, аби підживити ґрунт, потрібен компост. Що для нього можна використати? Практично все, що поїдається, але надоїдається вдома з овочів та фруктів. Це можуть бути і качани яблук, і шкірки бананів, і шкаралупа з яйця, яка, між іншим, містить велику кількість мінералів, а також заварка з кави. У ній також багато азоту, фосфору та мікроелементів», – наголошує пані Вероніка.

За словами закарпатки, найкраще в саду та в горщиках висаджувати не однорічні петунії, а різні багаторічні квіти, наприклад, герань, півонії, нарциси…

«Замість того, щоб вибирати однорічники, варто звернути увагу на багаторічники – вони будуть радувати вас цвітінням із року в рік. Ви зможете заощадити ще більше грошей, купивши кілька упаковок насіння. Ще один ефективний спосіб знизити витрати – перетворити безкоштовні дерев’яні піддони на стільці на відкритому повітрі. Якщо вже немає зовсім варіантів, де їх узяти, піддони можна недорого купити. Для кутового дивана знадобиться приблизно дев’ять прямокутних піддонів, на яких можуть розміститися чотири дорослих людини. Їх можна прикрити гарною ковдрою, яку теж за безцінь можна придбати у секондхенді. Будь-який сад недорого можна перетворити на райський куточок, головне – прагнути цього і обдумати наперед варіанти», – запевняє жінка.

Пані Вероніка радить подбати і про доріжки в саду.

«Звісно, їх можна викласти бруківкою, її можна відлити і вдома самотужки. Можна викласти з річкового каменю і це також буде дуже гарно, можна зробити смуги з гравію. Але це не дуже практично, бо він може розсипатися. Ми виклали зі шліфованого каменю, яким обкладають фундаменти будинків та огорожі. Можна поєднувати білий гравій та дерев’яні дошки, або навіть використати стару будівельну цеглу. Головне, аби це все вписувалося в загальну картину. Як на мене камінь – це найбільш надійний варіант, який має естетичний вигляд і збережеться цілим надовго», – наголошує вона.

На думку Вероніки Павелко, головним у саду усе ж повинні бути дерева.

«От на цей пункт я рекомендую не скупитися, бо землю і природу не обманеш. Ми купили якісні саджанці фруктових дерев, які вже плодоносять і дають гарні врожаї. Онуки дуже люблять вітаміни і для них у нас завжди є щось свіженьке. Також у саду варто висаджувати і декоративні кущі та дерева. Це – вже для власного затишку. Скажімо, ті ж модні зараз сакури та магнолії, або гліцинію чи райські яблучка. Адже як приємно помилуватися навесні їхнім розкішним цвітінням. Хвойні рослини теж чудово мати. Якщо не в саду, то десь біля будинку. Ми маємо дві сріблясті ялинки, які взимку наряджаємо кульками та гірляндами, а перед Великоднем – писанками. У саду по периметру також ростуть декоративні насадження. Якщо дерева не дуже великі, біля них можна висадити і квіти. Аби не витрачати гроші на вазони, ними може стати і ваш непотрібний посуд, і відра, і лійки, і навіть черевики. Не зайвим буде мати у господарстві для літа і гойдалку. Мені її зробив чоловік. Вона у нас дерев’яна, але бути гарно вписатися у дизайн і металева», – наголошує вона.

За словами хустянки, найбільш ефектний варіант для створення стильного саду – це групування невеликих горщиків із різнокольоровими квітами, використання каменю та дерева для безкоштовних декорацій, таких як наприклад, драбина, чи підставка для рослин. Загалом красу довкола себе, на її думку, може створити кожен, не витрачаючи для цього захмарні суми.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах