146162
11:58 27.042023

Відбулася нарада Державної екологічної інспекції Закарпаття з владними структурами

Життя 3496

26 квітня в. о. начальника Державної екологічної інспекції Закарпаття Михайло Банк та керівники підрозділів провели селекторну нараду з підрозділами владних установ, керівниками ОТГ. На нараду були запрошені: Карпатський лісовий офіс ДСГП «Ліси України», Басейнове управління водних ресурсів річки Тиса, ДП «Закарпатський облавтодор», ПрАТ «Закарпаттяобленерго», Департамент екології та природніх ресурсів Закарпатської ОВА, Закарпатська обласна прокуратура, виробничий структурний підрозділ «Ужгородська дирекція залізничних перевезень» регіональної філії «Львівська залізниця» ПАТ «Українська залізниця».

На превеликий жаль, чомусь не всі структури та ОТГ зрозуміли важливість цього заходу. Скажімо, на зв’язку були тільки Закарпатська обласна прокуратура, «Закарпаттяобленерго», структурний підрозділ залізниці та всього 24 ОТГ, хоча нараховується 64. Простіше кажучи, запросили представників державних органів та суб’єктів господарювання, які впливають на екологію, тих, хто у міру своїх повноважень зобов’язаний співпрацювати з ОТГ. Тому залишається лише жаліти, що інші просто проігнорували цю нараду.

Михайло Банк розповів про порядок денний: посилення запобігання та протидії можливим пожежам лісів, торфищ і сільськогосподарських угідь у пожежонебезпечний період ц.р.; дії із забезпечення на території області безаварійного проходження повені та дощових паводків гірськими потоками та на основних річках; дотримання вимог природоохоронного законодавства у сфері поводження з відходами на території нашої області та посилення контролю за виконанням розпорядження голови Закарпатської ОВА «Про благоустрій населених пунктів, проведення акції «Закарпаттю – чисте довкілля», місячника «Чисті узбіччя» та встановлення єдиного санітарного дня з очищення території області».

Андрій Питчак звернув увагу тих керівників ОТГ, у кого прострочені виконання приписів та акцентував на скупченні сміття в окремих територіальних громадах, недотриманні вимог захоронення побутових відходів, кричущі факти спалювання твердих побутових відходів.

Михайло Химинець наголосив на питанні лісових господарств, які проводять рубки, але не прибирають за собою. Тому цю проблему взяти на контроль і потрібно вирішувати.

Були і гострі питання керівництва щодо ПрАТ «Закарпаттяобленерго» Дивно було почути, скажімо, відповідь на запитання скільки складає державна частка їх фірми, що це… конфіденційна інформація. До слова, щодо енергетиків. До них були висловлені претензії: де встановлювали нові електромережі, всюди за собою залишали бруд. Були й інші порушення. Тому було рекомендовано взяти це питання на контроль і відреагувати належним чином.

Державна екологічна інспекція Закарпаття запропонувала розробити методичні рекомендації з питань законної діяльності (порядку видобування піщано-гравійної суміші на території ОТГ, користування землями водного та лісового фонду, мисливськими угіддями тощо), які направлять у територіальні громади.

Тому висвітлення проблеми, на жаль, залишається поза увагою запрошених на нараду державних органів, організацій, яких запросили на нараду. Адже проблема екології є системною і її вирішення можливе тільки у співпраці, взаємодії, всіх без винятку органів владних повноважень.

Про це повідомляє Державна екологічна інспекція у Закарпатській області.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах