146110
16:02 26.042023

Річниця аварії на ЧАЕС: в Ужгороді поклали квіти до пам’ятника ліквідаторам

Життя 4177

26 квітня 2023 року відзначаються 37-і роковини аварії на Чорнобильській АЕС, яка стала найбільшою в історії катастрофою в ядерній енергетиці. Аварія забрала життя тисяч людей і завдала непоправної шкоди екології Європи. З того часу в цю дату в Україні щороку вшановують усіх людей, хто загинув чи постраждав від цієї катастрофи, а також шанують ліквідаторів наслідків аварії.

В Ужгороді поклали квіти до пам’ятника закарпатським ліквідаторам на площі Захисників. У заході взяли участь керівники області та міста, ліквідатори чорнобильської аварії, представники громадських організацій.

– На сьогодні в області обліковується 2920 осіб, які були задіяні в різних процесах, щодо ліквідації катастрофи на ЧАЕС. З них 1700 – це безпосередньо ліквідатори, – розповідає директор департаменту соціального захисту населення Закарпатської ОВА Віктор Мацола. – 240 осіб мають інвалідність. Також є 240 дітей, які підпадають під цю ознаку. Що стосується соціального захисту цієї категорії, то можу сказати, що держава направляє понад 7 млн в рік на соцпідтримку цих людей. В тому числі, з обласного бюджету виділяється на це понад мільйон гривень.

Учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС дуже добре пам’ятають 26 квітня 1986 р., коли сталася аварія на четвертому енергоблоці. З різницею в дві секунди відбулися два вибухи на четвертому реакторі Чорнобильської АЕС. Обвалилася частина будівель, почалася велика пожежа. Величезна кількість радіоактивних речовин було викинута в атмосферу. Багатоденну пожежу намагалися загасити сотні пожежників та працівників аварійних служб.

 – Це трагедія не тільки України. Це трагедія всього людства. В той час я був начальником інженерної служби цивільної оборони Закарпаття. Я був дуже добре знайомий з усім, що сталося. Взагалі попередити це було неможливо. Є багато моментів, про які я не можу говорити відверто, – розповів полковник Василь Сегінович. 

Нагадаємо, що під час російського вторгнення в Україну Чорнобильська АЕС була окупована російськими військами. Станцію звільнили 31 березня.

Христина БІКЛЯН

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді відбудеться благодійний захід на підтримку ЗСУ
18:25
Житель Рахова, судимий за крадіжку та розбій, тепер відповідатиме перед судом і за торгівлю наркотиками
18:07
Закарпатські поліцейські зафіксували 37 водіїв, які розмовляли по телефону за кермом
17:52
Мукачівські школярі відправлять 11 дронів на ЗСУ
17:41
$8000 за можливість незаконно потрапити до Румунії – підозрюваному переправнику з Мукачева обрали запобіжний захід
17:40
Жіноча команда «Минаю» здолала потужних суперниць
17:28
Майже 200 витоків газу в 10 будинках виявили газовики під час проведення технічного обслуговування
17:11
У Мукачеві завершилася «Спортивна Шкільна ліга» з футболу серед юнаків
14:58
Закарпатська митниця: найчастіше порушення митних правил фіксуються через недекларування товарів громадянами
14:33
Нацгвардійці Закарпатті відзначили день пам'яті і перемоги над нацизмом
14:16
Всі новини