146104
15:20 26.042023

На Закарпатті пройшла екоакція – прибирали Вільшанське водосховище

Життя 3312

Із року в рік активісти влаштовують генеральне прибирання на лоні природи, збирають пластик та різні відходи, однак, на жаль, його все одно не стає менше. Вільшанське водосховище волає по допомогу від засмічення руками людей!

Цими днями волонтерський рух «Чисто. Де» провів чергову екологічну акцію у селі Вільшани, що на Хустщині.

«Екопікнік на березі Закарпатського моря» – так назвала захід його організаторка Олена Жук із Мукачева.

«У цьому році ми провели вже вісімнадцятий екопікнік. Шалено вдячна всім, хто долучився! Спасибі всій команді та кожному волонтеру! Щиро дякую за музику, під яку ми працювали та відпочивали Мукачівському військовому оркестру Закарпатського легіону 128 ОГШБр ЗСУ, а також гуртам «Весільна деца», «Золотарівчанка», «Троїсті музики» та виконавиці TAYANNA. Було багато добродіїв, які підготували подарунки для діток, надали транспортну підтримку, пригощали нас смаколиками. Спасибі також НПП «Синевир» та Департаменту екології та природних ресурсів Закарпатської ОВА за підтримку, а також біологічному факультету УжНУ за нічліг. Кожен вклав у цю акцію частинку свого серця, своєї доброти та усвідомленості, що в нашому спільному домі, в якому ми живемо, повинно бути чисто!», – розповіла пані Олена «Карпатському об’єктиву».

Долучилася до акції і ужгородка Тетяна Літус. Загалом Таня – це приклад незламності та героїзму для багатьох, адже після важкої хвороби втратила ногу, проте, незважаючи на це, залишається активною, волонтерить, допомагає іншим і навіть відправилася прибирати за тими, хто засмічує водосховище та прилеглу до нього територію.

«Для мене такі зустрічі – це нові знайомства, які дають сили і велике натхнення, – наголосила вона. – Зокрема, завдяки родині Жук українці дізналися про Закарпатське море і наразі екопікнік об’єднує велику кількість людей із різних куточків держави. Загалом вдячна Олені за те, що продовжує проводити екопікніки навіть після страшної втрати – загибелі чоловіка Романа. Вільшанське водосховище, як на мене, це – місце сили для багатьох, місцина мрій, спогадів та віри у краще майбутнє!».

Завітала на толоку і постійна учасниця багатьох екологічних акцій Марина Бульбук.

«Цей, вісімнадцятий, екопікнік був на висоті душевності, на хвилі настрою та злагоди між учасниками. Кожен із нас відчував себе частинкою великого дійства. Коли весна крокує Україною, так хочеться зробити прекраснішим кожен клаптик нашої землі. Акція пройшла неймовірно атмосферно і була сповнена любов’ю до природи та людей. Чекаю на наступне прибирання!», – наголосила вона.

Загалом на екопікнік приїхало більше 250 людей із різних куточків Закарпаття, а також із Києва, Львова, Дніпра та інших областей нашої держави. Цю водойму засмічують уже більше 30 років, тож волонтерам час від часу доводиться її розчищати. І першими проводити масштабні екоакції почала родина Романа та Олени Жуків – ще у 2020 році.

«Мене тішить те, що зараз ця територія належить до ландшафтного заказника «Берег Закарпатського моря», – наголошує Олена Жук. – Для нас дуже важливо зберігати в чистоті унікальну природу, адже тут винятковою є не лише сама водойма, але й поблизу неї цілий світ, що складається із дивовижних рослин, комах, тварин, загалом цілої екосистеми. Останнім часом це місце ще й стало дуже рідним для сотні тисяч людей, які приходили на пікніки і докладали максимум зусиль для того, аби навести довкола лад. Мені дуже хочеться, аби після болю, завданого людьми, природа відродилася. Тож саме люди і повинні цю красу рятувати!».

Цікаво, що з кожною акцією, до толоки долучається все більше бажаючих і при цьому кількість постійних учасників також є чималою.

Юрій Ковальчук зі Львівщини приїхав самотужки з усією родиною. На подібному дійстві він побував вперше, але результатами залишився неймовірно задоволеним.

«Я побачив інформацію про акцію у соцмережах і одразу вирішив долучитися, – запевнив він. – Узяв із собою дружину та двох доньок. Для мене важливо, аби діти зростали не тільки у чистоті, але й були свідомими особистостями, аби вони ніколи не смітили на природі і берегли її, як зіницю ока, адже вона – це справжній Божий дар!», – заявив чоловік.

Пані Олена – переселенка з Луганщини. Наразі мешкає в Хусті і на екопікнік завітала при цьому вже вдруге.

«Минулого разу ми прибирали у жовтні. Думали, так чисто тут буде й надалі. Але зараз, коли побачила, що там коїлося, була дуже неприємно вражена. Як можна так погано ставитися до природи? Не можу зрозуміти, звідки за зиму там назбиралося стільки всілякого мотлоху!», – зауважила вона.

Слід зазначити, що кожного разу екологічний пікнік відбувається з відпочинковою програмою для учасників, усілякими руханками, розвагами, іграми та забавами для дітей. Тож і цього разу малеча не тільки допомагала дорослим очищати від сміття природу, але й цікаво провела час. А для дорослих приємною несподіванкою стало те, що до толоки долучилася співачка TAYANNA і вона не тільки співала, але й працювала.

«Передусім я дуже люблю Карпати, – підкреслила вона. – Тому коли я побачила передачу «Як звучить Україна» про це місце, у якій учасником був мій колишній продюсер Алан Бадоєв, просто не змогла залишитися байдужою і не приїхати! Я одразу ж написала в соцмережі організаторам і сказала, що хочу долучитися. Ну і мене взяли. Результатами залишилась задоволена!»

Гаслом заходу стала фраза Тетяни Літус: «Немає нічого неможливого!» І справді, для таких активних людей, таких поціновучачів чистоти та любителів природи неможливого точно немає!

А після прибирання драгівські ґаздині частували учасників місцевими стравами під музику народних пісень. Екопікніком усі залишилися задоволеними і вже планують наступні подібні акції з порятунку Закарпатського моря.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах