145073
11:27 5.042023

Уродженець Берегівщини ще на п’ять років очолив Угорський Національний театр

Життя 2202

Про це на своїй сторінці в соціальній мережі повідомив міністр культури та інновацій країни Янош Чак. Висопосадовець побажав Аттілі Віднянському сил для подальшої діяльності, витримки та міцного здоров’я.

Митець народився в невеличкому селі Мужієво, що за 5 кілометрів від Берегова, в сім’ї педагогів. Батько був директором місцевої ЗОШ, мама викладала тут же, а паралельно вела драмгурток, який відвідували й малий Аттіла з братом.

Здобувши середню освіту, юнак поступає в Київський інститут культури ім.Карпенка-Карого, одночасно сворює в місті над Верке угорський театр ім.Дюли Ійєша, який успішно діє по-сьогодні, вже під назвою Закарпатського угорського драматичного театру. Зв’язки з колективом підтримує по-нині, майже щороку деб’ютуючи тут з новою прем’єрою. Остання – це вистава за мотивами п’єси Миколи Гоголя “Сорочинська ярмарка”, в якій пішов на оригінальний експеримент – всі ролі, крім однієї, довірив жінкам. І ті успішно справилися з поставленим завданням. Карпатський об’єктив писав про це.

У 2006-му Аттілу Віднянського запросили очолити Національний театр ім.Чоконої в Дебрецені. Тут працював до 2013-го. Керував і Державним оперним театру Угорщини. З 2005 року наш земляк – член Угорської Академії мистецтв, у 2008-у виступає одним із засновників Театральної Спілки країни, є головою кураторії фонду, що опікується Театральним та Кіномистецьким інститутом Угорщини.

У 2011-му Аттіла Віднянський удостоєний високої державної відзнаки – премії Кошута.

Уперше берегівчанин змінив на посту головного режисера Національного театру Роберта Алфелді в 2012 році. У 1918-му контракт із ним продовжили ще на п’ять сезонів. Угода дійсна до липня 2023 року. Тому міністерство культури та інновацій оголосило конкурс на заміщення даної посади. Заявка поступила лише від Віднянського, альтернативи йому не знайшлося. Тому Янош Чак вручив йому указ про перепризначення керівником колективу ще на п’ять років, до 30 червня 2028-го. Це вже третій цикл поспіль Аттіли Віднянського на цій високій і відповідальній посаді, з чим його і вітаємо!

Микола ГОРВАТ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Закарпатті розпочався сезон шашликів. У скільки обходиться відпочинок на природі
17:32
Міноборони запустило е-чергу в ТЦК
16:55
В Ужгороді оштрафували 818 водіїв за порушення правил паркування
16:43
На Закарпатті продовжується розбудова й модернізація об'єктів медичної інфраструктури
15:59
У Закарпатському угорському інституті організували науково-дискусійний захід
14:40
Ансамбль «Угорські мелодії» презентує концерт «Чардаші, пісні та танці» 19 травня в обласній філармонії
12:58
В Ужгороді змагалися дзюдоїсти в залік VІ Літньої гімназіади України
12:01
Завдяки прокуратурі перша на Закарпатті печерна стоянка людей кам'яного віку перебуватиме під охороною
11:18
«Вишиваємо перемогу»: в обласній бібліотеці розпочали вишивати мапу України
10:06
Новий дім для Луганського обласного будинку дитини облаштували на Мукачівщині
09:45
Всі новини