144455
16:03 23.032023

Спогади доньки: у Мукачеві влаштували вечір пам’яті народного художника України Золтана Мички

Життя 3864

У мукачівському літературно-мистецькому музеї відбулася зустріч з донькою почесного мукачівця та талановитого митця Золтана Мички – Юлією Мичкою. Головними слухачами були учні художньої школи ім. М.Мункачі разом зі своїми викладачами.

Золтан Мичка – народний художник України, лауреат Закарпатської обласної премії в галузі образотворчого мистецтва ім. Й.Бокшая та А. Ерделі, почесний академік НАМ України.

Під час зустрічі з юними художниками Юлія Мичка захопливо розповідала присутнім про своє дитинство, перші малюнки, турботу тата та його надзвичайну, ні з чим не зрівняну, любов до Мукачева та рідного краю.

«Мій батько дуже любив Мукачево, був щирим патріотом рідного краю. І навіть перед смертю, він говорив про наші карпатські гори, що напевно, вже ніколи їх не побачить. Обожнював малювати природу і нашу автентичність. Майже з кожної своєї подорожі привозив або вишиванку, або якесь старовинне дерев’яне приладдя», – розповіла жінка.

Юлія Мичка зізналася, що батько ніколи не примушував її малювати, але за допомогою мистецтва розвивав у маленької дівчинки любов до прекрасного. Серед спогадів доньки відомого художника – книжки з казками, де ілюстрації були намальовані відомими художниками, або ж всесвітньо відомі картини, які використовували під час ігор.

Золтан Мичка був учасником багатьох виставок, 130 європейських міжнародних пленерів та симпозіумів у 28-ох країнах світу. Окрім того, за ініціативи саме Золтана Мички, у замку «Паланок» в 2007 році, відбулася виставка картин-оригіналів Міхая Мункачі.

«Зазвичай гості будь-якої виставки бачать тільки вершину айсбергу. Але важко навіть здогадатися, яких зусиль вартує уся ця підготовка. Я особисто знала Золтана Мичку і бачила з якими складнощами стикнувся він і його колеги, під час організації виставки Міхая Мункачі. По-перше, важко було організувати безпеку цих робіт, а по – друге у замку довелося робити спеціальну систему вентиляції. Та йому все вдалося!»,- зазначила під час зустрічі мукачівка Лариса Ком’яті.

А от головний архітектор Мукачева Іван Івановчик полілився своїми спогадами з останнього спільного пленеру.

«Ми були у селі Поляна, Свалявського району. Там у нього були свої улюблені місця. Щодо роботи, то він ніколи не поспішав малювати – вивчав природу. Радив і мені не малювати відразу, а спочатку роздивитись усе навколо»,- згадав чоловік.

Також, головний архітектор зазначив, що у 2018 році на честь відомого закарпатця та талановитого художника було названо одну з вулиць Мукачева – Золтана Мички.

Ірина ГРАБКО

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах