144472
17:01 23.032023

Закарпатську поетесу відзначили престижною літературною премією Угорщини

Життя 5219

За вагомий внесок у розвиток угорської літератури, зокрема поезії, письменницю, літературознавця і поетесу, уродженцю закарпатського Берегова, Габріеллу П.Леврінц відзначили премією Аттіли Йожефа.

До слова, такої високої нагороди вже були удостоєні ще двоє представників Берегівщини – поетеса з Великих Берегів Магда Фюзеші та письменник, поет, літературний критик, нині головний редактор альманаху “Разом” (“Együtt”) Ласло Варі Фабіан.

Габріелла П.Леврінц народилася в місті над Верке під дівочим прізвищем Желіцкі і вже у 1982 році її перші поетичні спроби були опубліковані у вже згадуваному вище журналі. З тих пір твори Габріелли почали регулярно друкуватися в різних виданнях та антологіях. Вона стала лауреатом багатьох міжнародних премій, остання з яких – імені Іштвана Белли (2022 рік). Нині ж з нагоди річниці угорської визвольної революції 1848-49 років закарпатку відзначили однією з найвищих літературних нагород Угорщини, що носить ім’я Аттіли Йожефа.

Премію в Будапешті берегівчанці вручили держсекретар міністерства інновацій та культури Естер Вітальош та її колегиня, що безпосередньо відповідає за розвиток культури, Магдолна Заводяк.

А 24 березня в “Літературному салоні з письменницею Ілдикою Кейгл” у столиці Угорщини (вул.Лайоша Кошута, 17) відбудеться презентація творчості Габріелли П.Леврінц. Початок о 19.30 за київським часом, вхід вільний.

До слова, нещодавно така подія відбулася в Національній бібліотеці ім.Іштвана Сечені, де про свій творчий та життєвий шлях розповідав відомий український поет, лауреат Шевченківської премії, нині директор і головний редактор легендарного видавництва А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА Іван Малкович. Присутні шанувальники його поезій з великим задоволенням прослухали відомі вірші у виконанні автора, придбали книги, випущені у світ знаним українським видавництвом, у тому числі й Івана Малковича. Простий у спілкуванні, з почуттям гумору, дотепний Іван Малкович жваво розповідав, як народжувалися його доробки, звідкіля черпав теми, з якими відомими тепер літераторами спілкувався, серед яких були й закарпатці. Уродженець Івано-Франківщини згадував, як поступив у музичне училище на клас скрипки, свою першу збірку віршів, яку Ліна Костенко назвала “найніжнішою скрипкою України”, пропозиції зайняти міністерське крісло, від чого категорично відмовився – “це на моє”, багато інших цікавих фактів. Після презентації видавець охоче роздавав автографи всім бажаючим, у тому числі й автору цих рядків, підписував книги своїм шанувальникам.

На презентації була присутня також дружина поета, відома скрипалька Ярина Антків.

Після зустрічі в Будапешті подружжя виїхало у Відень, де також мав відбутися подібний захід.

Микола ГОРВАТ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах