144354
09:23 22.032023

Великий піст на Рахівщині: чи дотримуються та як це їм вдається

Життя 1860

Упродовж 47 днів віряни повинні утримуватися від скоромної їжі, гулянь, грішних помислів і вчинків. Через стан який зараз в Україні – війна, від гулянь та інших вчинків легко відмовитися. А от як вдається дотримуватися посту, розповімо у статті.

Триває Великий піст по всій Україні, та звісно ж й на Рахівщині, у Великий піст зазвичай, їжа має бути простою, не жирною, одним словом пісною. Менше м’яса – велика перевага для здоров’я під час Великого посту. Тут іде повна відмова від процесованого м’яса, тобто ковбас, сардельок і копченостей.

До речі лікарі часто зауважують, м’ясо з димком, сальцем, сіллю, бензпіренами збільшує ризик деяких видів раку, а також гіпертензії та порушення обміну жирів.

Зверніть увагу, що просто шматочок сала і печеного м’яса птиці загрози не становить.

На Рахівщині у високогірних селах є повір’я, що хто впродовж усього життя говіє у середу, того ніколи й ніхто не зрадить. У четвер постять задля викриття якоїсь таємниці. Найчастіше до нього вдаються ті, у кого щось вкрали, чи, не доведи Господи, убили когось із близьких, а злочинця знайти не можуть. П’ятниця – найважливіший день для посту.

Чи важко дотримуватись Великого посту? Зовсім ні! Ще з малку наші батьки навчили нас готуватися до посту. У середу та п’ятницю ми завжди говіємо. Тому коли приходить час Великого посту, нам це зовсім не складно – Розповідає Гафія.

Наш піст дуже смачний, солодкі вареники, вареники з капустою. Багато страв які ми їли з м’ясом ми просто заміняємо на смачні сушені та мариновані гриби. Як ми ще з минулого року з осені заготовлюємо. Готуємо голубці, гуляші підливи з різними кашами, та стравами, навіть салати. Двічі за весь піст дозволено також побалувати себе рибою. Тому ми так звикли що навіть не помічаємо як піст проходить, – додала Гафія.

У цей час, всі жителі Рахівщини строго говіють. Не говіють лише ті хто хворіє або ж, стан здоров’я не дозволяє. А всі інші говіють та моляться, про те щоб швидше закінчилася війна, та щоб настав мир у нашій державі.

Олена Боднар

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах