143719
13:40 7.032023

Стипендію ім. Шандора Фодо отримала Ержебет Балла

Життя 5967

В Ужгороді 6 березня відбулося вручення стипендії, названої на честь засновника та першого голови Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС) Шандора Фодо. Організація із захисту інтересів закарпатських угорців, ушановуючи його пам’ять, заснувала стипендію у вересні 2005 року. Претендувати на неї можуть студенти, які навчаються у вищих навчальних закладах краю та здійснюють значну громадсько-організаційну роботу в інтересах угорців. У 2013-му було започатковано і Премію ім. Шандора Фодо, якою відтоді щорічно нагороджують у трьох окремих номінаціях працівників медичних та освітніх закладів, а також церковних осіб. Відзнака присуджується закарпатцям, які ведуть активну громадську діяльність і є гідними спадкоємцями інтелектуальної спадщини колишнього лідера та активіста угорської меншини області.

Стипендію ім. Шандора Фодо 2022 року отримала Ержебет Балла – учителька математики Батрадівської гімназії, студентка 4-го курсу Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ. На жаль, через сімейні обставини в жовтні вона не змогла взяти участь у церемонії вручення, тож нагороду отримала лише тепер. Вручили відзнаку й побажали подальших успіхів стипендіатці заступники голови ТУКЗ-КМКС, депутати обласної ради Йосип Борто та Гейза Гулачі.

Ержебет Балла почала шкільне навчання в Запсоньській гімназії, а завершила в Батраді. У 2015–2019 роках здобувала освіту у Фаховому коледжі Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ за спеціальністю «Прикладна математика». З 2019-го викладає інформатику та математику в Батрадівській гімназії. Наразі є студенткою 4-го курсу Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ за спеціальністю «Математика». Організаторка різноманітних заходів, зокрема, молодіжних. Учасниця хору Батрадівської реформатської церковної громади, а також Молодіжної організації Закарпатської реформатської церкви. Очільниця місцевого осередку ТУКЗ-КМКС. Відповідально виконує всі поставлені завдання, працює точно та акуратно.

– Мені приємно, що з такої кількості претендентів стипендію отримала я, – зазначила Ержебет Балла. – Коли проводилася церемонія вручення, через сімейні причини я була відсутня, тож зараз дуже рада перебувати тут. Те, що я стала стипендіаткою ім. Шандора Фодо, надихає мене. Я хочу і надалі працювати за фахом, закінчити навчання й отримати ступінь магістра. У майбутньому, якщо дозволять обставини, планую працювати на Закарпатті й продовжувати свою вчительську кар’єру в гімназії, де й досі працювала. Я однозначно хочу жити тут, не уявляю свого майбутнього ніде, крім рідного Закарпаття! – наголосила Ержебет Балла.

Нагадаємо, що Премію ім. Шандора Фодо 2022 року в категорії «Медичний працівник» отримала в.о. директора Закарпатської обласної дитячої лікарні, депутатка Закарпатської облради, заслужена лікарка України Єлизавета Біров.

У категорії «Педагог» – Імре Бенедек, голова Солотвинського місцевого осередку ТУКЗ-КМКС, котрий як засновник Солотвинської угорськомовної середньої школи був директором навчального закладу близько трьох десятків років. Наразі є очільником Верхньотисянського регіонального осередку Товариства угорської культури Закарпаття.

У категорії «Церковні особи» правління ТУКЗ-КМКС відзначило Бейлу Пелешкеї. Пастор реформатської церкви до 2014 року був членом лікарняної місії, затим став духівником у церковному окрузі Королево – Теково – Чорнотисів. Із 2021-го є депутатом Пийтерфолвівської територіальної громади, членом фракції «КМКС».

Вікторія Рего/Rehó Viktória/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах