143715
13:16 7.032023

Ансамбль народної музики із Трансильванії виступив на Закарпатті

Життя 5126

Десять музикантів із Клуж-Напоки відвідали наш край уже вдруге. Протягом трьох днів, 3–5 березня, ансамбль виступив у Берегові, Есені та Мукачеві, надавши слухачам можливість ознайомитися з особливою народною музичною спадщиною Карпатського басейну.

Концерт під назвою «Між рядків, за струнами – долі народних музикантів ХХІ століття» (Rendek között, vonók mögött – népzenész sorsok a XXI. századból) показує, якою є народна музика сьогодні, як це бути музикантом, котрий виконує її в наш час, як грає для себе та як для інших, розповів Карой Дейнеш, контрабасист і віолончеліст ансамблю.

У першій частині виступу прозвучали 13 різновидів вербункоша з різних куточків Карпатського басейну. Далі музиканти показали, що грають для дітей під час майстер-класів з народного танцю, представили низку стилів угорської народної музики, ознайомили глядачів із творами відомих угорських скрипалів. Артисти повернулися до свого коріння, розкрили, наскільки насолоджуються грою, взаємодією між музикантами та самою музикою.

«Усі представлені на концерті композиції мають одну концепцію. Здебільшого йдеться про те, яким є життя музикантів, як воно різниться, коли ти граєш на публіку, а коли для себе. Ми намагалися показати це зсередини, розповідаючи ці історії через музику», – зазначив Карой Дейнеш. «Публіка прийняла нас дуже тепло. Це дає нам натхнення, ми бачимо, що люди прагнуть культури навіть у ці часи», – додав музикант.

Концерти на Закарпатті відбулися за підтримки, зокрема, Закарпатської філії мережі Будинків народних традицій та Фонду ім. Шандора Чорі.

«Виступи цього ансамблю відрізняються від традиційних концертів народної музики тим, що тут грає не лише одна-дві скрипки, альт і контрабас, а десять музикантів. Вони показують, яким є життя народних музик, як вони почуваються під час концертів», – розповіла представниця Закарпатської філії мережі Будинків народних традицій Адріен Бечке в інтерв’ю журналістам.

У Берегові концерт відбувся в стінах Закарпатського обласного угорського драматичного театру.

«Через рік після початку війни Берегівський театр може повідомити, що продовжує свою діяльність у культурній сфері, проводить заходи для місцевої угорської громади. Наша головна мета – і надалі виконувати ці завдання, і не лише своїми виступами в закладі, але й наших гостей», – наголосила директорка театру Едіна Шін. «У середині березня на сцені театру відбудуться прем’єра та подальші покази постановки «Сватання» режисера Аттіли Віднянського. Крім того, будуть вистави для дітей. Організовуємо також закарпатський кінопоказ фільму «Молодиця Дейріне». Найближчим часом показ і зустріч із глядачами плануються в Мукачеві та верхньотисянському регіоні», – додала Едіна Шін.

CsA/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах