141844
10:36 20.012023

Угорські діти на Закарпатті отримають підвищені стипендії

Життя 2076

Закарпатські угорські дошкільнята, школярі та студенти в січні отримають підвищені освітні стипендії, заявив держсекретар з питань національної політики Угорщини у відео на своїй сторінці в соціальних мережах у вівторок.

Держсекретар з питань національної політики Угорщини Арпад Янош Потапі нагадав, що однією з найбільш комплексних програм підтримки національної політики, яка діє вже кілька десятиліть, є програма «На рідній землі угорською» (угор. Szülőföldön magyarul program), більш відома як програма підтримки освіти. За її допомогою угорський уряд з 2003 року віддячує угорським сім’ям, які проживають у сусідніх державах і віддають своїх дітей до угорських навчальних закладів. Пан Потапі підкреслив, що з ініціативи прем’єр-міністра Віктора Орбана програма реструктуризується й підтримка, яка надається в її рамках, буде збільшена в кілька разів. За словами держсекретаря, насамперед планується надати особливу підтримку угорським сім’ям на Закарпатті, які страждають від негативних наслідків російсько-української війни, але не здаються. Тому угорські вихованці дитячих садків, учні шкіл та студенти вишів області в січні цього року отримають одноразову збільшену грантову допомогу в розмірі 100 000 форинтів, що більш ніж утричі перевищує суму попередньої подібної стипендії.

«Ми віримо, що освіта рідною мовою є одним із найважливіших стовпів для виживання національної спільноти. А також упевнені, що Україна якнайшвидше відновить освітні та мовні права закарпатських угорців відповідно до своїх міжнародних зобов’язань», – зазначив держсекретар з питань національної політики Угорщини. «Навіть після затяжних місяців війни ми не забуваємо про тих, хто не здається. Тому що угорці – згуртована і небайдужа нація!» – додав він.

Джерело:  vasarnap.hu

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах