141841
10:14 20.012023

У Берегові відкрилася тематична графічна композиція Петера Матла

Життя 4069

Це серія робіт під назвою “По п’ять”, яка висвітлює страшну історію сталінських репресій та концтаборів ГУЛАГу.

Її автор – відомий закарпатський митець Петер Матл – чудовий живописець, графік, скульптор. У Берегові добре знане його ім’я, адже тут можна знайти чимало його робіт. На подвір’ї Закарпатського угорського інституту встановлена знакова дерев’яна скульптура “Гужван” (“Пута”), біля якої систематично проводиться багато патріотичних заходів. У парку райлікарні можна побачити теж визначний твір митця “Сім’я”. Петер Матл не випадково саме так назвав свою роботу. Адже за його словами, саме вона надихає його на творчість, є музою життя (дружина митця – актриса, разом вони ростять двох синів, один з яких вже допомагає батькові у творчості. М.Г.). Долучився скульптор і до встановлення в одному з центральних парків міста “Будапешт” бронзового монументу Ференца Ракоці на коні. Є його твори і по всьому районі, зокрема у Варах, де красується виконаний ним турул-орел. Незабутній і “Скульптурний шлях” навколо Берегова.

А тепер Петер Матл завітав до міста з композицією “По п’ять”. Це – графічні роботи, які в різних образах розповідають про трагедію угорського народу під час сталінських репресій, коли тисячі закарпатських чоловіків даної національності були відправлені в концтабори, більшість із них ніколи не повернулися додому. В гротексному стилі показані обличчя бранців, церковні храми та хрести, які нагадують про їх долі. Митець часто звертається до релігійної тематики, бо ввжає, що саме церкви – це те місце, яке найчастіше відвідують люди, аби очиститися від земних гріхів, попросити прощення за минулі діяння та кращу долю в майбутньому.

Кажуть, талановита людина талановита у всьому. Це – і про Петера Матла. В молодості він навіть грав у джазовому квартеті, але тоді ця музика в колишньому союзі не сприймалася. Група незабаром розпалася й Петер звернувся до живопису. Він почав відвідувати пленери таких відомих Майстрів, як Василь Бурч, Антон Кашшай, інших. Поступив до Ужгородського училища декоративно- прикладного митецтва, пізніше сам викладав у художній школі. Біля власного будинку, де жив колись відомий краєзнавець Тиводор Легоцький, облаштував парк скульптур, переважно з дерева та каменю. Потрібно виводити мистецькі твори із виставочних залів на широкий загал, вважає митець.

“Багато-хто дерево вивозить з України, а я привожу,- ділиться з Карпатським об’єктивом художник.- Чимало моїх творів виготовлені саме з сухих садових стовбурів, гілок, коренів тощо.Я майже нічого не змінюю. Просто підкреслюю те, що створила природа. Достатньо побачити ту красу, що вона реалізувала, і надати їй завершену форму.”

Петер Матл лауреат багатьох обласних премій, зокрема імені Йосипа Бокшая, Адальберта Ерделі, Закарпатської художньої відзнаки Шімона Холлоші, Ордена Хреста другого ступеня Угорської Республіки, Ордена прем’єр-міністра сусідньої держави. Він член об’єднання угорських митців краю імені Імре Рейвеса, Національної Спілки художників України. На Закарпатті найбільш відомі його роботи – це меморіал на Верецькому перевалі, пам’ятники Ілоні Зріні та Ференцу Ракоці в Мукачівському замку. Митець в постійному пошуку нових художніх форм та образів, актуальних для сьогодення тем. Свідченням цьому і його композиція “По п’ять”, яку можна оглянути у виставковому залі Берегівського Європейського дому.

Микола ГОРВАТ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах