140512
15:56 16.122022

Державна екологічна інспекція у Закарпатській області продовжує співпрацю з іноземними колегами в рамках міждержавних угод

Життя 3497

13-14 грудня в м. Вашарошнамень (Угорщина) відбулась зустріч заступників Уповноважених Урядів України та Угорщини з питань водного господарства на прикордонних водах, в якій взяв участь Олександр Балега – керівник української частини Робочої групи з питань охорони якості прикордонних вод, перший заступник начальника Державної екологічної інспекції у Закарпатській області.

На зустрічі Сторони обговорили питання якості води прикордонних водотоків, заходи з протипаводкового захисту, стан водогосподарських споруд спільного інтересу в басейні р. Тиса на українській та угорській територіях, обводнення прикордонних меліоративних систем.

Відзначено, що українсько-угорська Робоча група з охорони якості прикордонних вод протягом жовтня 2021 – грудня 2022 року проводила свою діяльність відповідно до прийнятого Плану роботи та діючого Порядку проведення на українсько-угорських прикордонних водах відборів проб, визначень, оцінки якості та заходи, що вживаються при звичайних забрудненнях. Сторони констатували, що впродовж звітного періоду несприятливих змін якості води річок не відбулося; на українсько-угорській прикордонній ділянці р. Тиса надзвичайних забруднень транскордонного характеру не зафіксовано.

Було поінформовано про стан реалізації міжнародних проєктів. Зокрема йшлося й про хід реалізації в рамках Програми ТКС ЄІС HUSKROUA 2014-2020 Урядовою адміністрацією області Саболч-Сотмар-Берег у партнерстві з Державною екологічною інспекцією у Закарпатській області, Агентством місцевого розвитку та інформаційних ресурсів “EUROPOLIS” (Україна) та об’єднанням Трансільванським Карпатським Товариством – Сату Маре (Румунія) проєкту “Екологічна оцінка басейну Верхньої Тиси з метою розбудови мережі моніторингу та розробки Плану дій щодо захисту природних цінностей” (HUSKROUA/1702/6.1/0029, ETIMA), спрямованого на отримання інформації про якість поверхневої води й екологічний стан Верхньої Тиси та її приток.

Окрема увага була приділена представленню угорською Стороною успішного досвіду з охорони якості прикордонних вод, проведення заходів із захисту від шкідливої дії вод та гідрометеорології. Зокрема українські та угорські експерти провели огляд водогосподарських споруд Берег і Тиса-Тур, та супутні водогосподарські споруди (дамби, канали, мобільні насосні станції), побудовані та реконструйовані будинки руслових ремонтерів, центри протипаводкового захисту та склади аварійних запасів і матеріалів.

Про це повідомляє Державна екологічна інспекція у Закарпатській області.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах