137821
14:16 24.102022

У Всесвітній день боротьби з поліомієлітом на Закарпаття завітав представник ВООЗ Реймонд Данколі

Життя 4285

Щороку 24 жовтня відзначається Всесвітній день боротьби з поліомієлітом. В цей день світова медична спільнота закликає звернути увагу на захворювання та його профілактику. Україна досі лишається в переліку країн, де через низький рівень охоплення щепленнями зберігається ризик спалаху поліомієліту.

Нагадаємо, у жовтні минулого року, в Україні зафіксували два випадки поліомієліту в Закарпатській та Рівненській областях. У світовому контексті – це надзвичайна ситуація міжнародного масштабу. Тож Закарпаття неодноразово відвідував Реймонд Данколі, координатор на реагування спалаху поліомієліту в Україні, Бюро ВООЗ, разом з головним державним санлікарем України Ігорем Кузіним.

– Закарпаття ніколи не було фаворитом у прихильності до вакцинації. Щоправда у вересні відбулася форсована імунізація. Якщо спитати чи задоволені ми імунізацією? Так, бо майже 2 тис дітей отримали вакцинацію, яку до сих пір не мали, або ж пропустили, – зазначив під час брифінгу в Закарпатській ОВА, Анатолій Пшеничний, директор департаменту охорони здоров’я. – Робота на цьому не зупиняється. Ми й надалі змушені долати цю недугу. Ліків від неї не існує. Повинні бути тільки превентивні заходи, такі як вакцинація.

У свою чергу, Реймонд Данколі, координатор на реагування спалаху поліомієліту в Україні також наголосив на тому, що поліомієліт є важкою хворобою, що призводить до паралічу, часто невиліковного. Однак, вона може бути попереджена шляхом вакцинації.

– У 1988 році Асамблеєю Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я було прийняте рішення про ліквідацію поліомієліту в усьому світі. Щоправда до цього 350 тисяч дітей по всьому світу отримали параліч через поліомієліт. Зараз поширення дикого поліовірусу є тільки у двох країнах: Афганістані та Пакистані, – зазначив Реймонд Данколі. – Ми відвідуємо Україну в рамках відзначення Всесвітнього дня боротьби з поліомієлітом. Зважаючи на те, що в Україні було зареєстровано випадки поліомієліту в 2015, 2021 роках. Серед причин цього спалаху є те, що охоплення вакцинацією було низьким у цей час. Епідемія коронавірусу ще більше знизила вакцинацію від поліомієліту. Потрібно зазначити, що в Україні церкулює споріднений штамп поліомієліту. Утім, його також потрібно викорінити. Будь ласка, не пропускайте вакцинацію, закінчуйте повний її цикл. Повірте, що вакцини є абсолютно безпечними!

Під час візиту на Закарпаття представник ВООЗ планує відвідати Мукачівську дитячу лікарню, а також ромську громаду краю, аби забезпечити там вакцинаційні послуги.

Варто знати, що поліомієліт – високозаразне вірусне захворювання, що може викликати невиліковний параліч і призвести до смерті.

Хворобу викликають поліовіруси, що потрапляють до організму зазвичай через немиті руки та іноді через брудну воду. Вражаючи нервову систему людини, поліовірус може призвести до незворотних рухових розладів та навіть смерті людини протягом кількох годин. В абсолютній більшості випадків носіїв поліомієліту, які поширюють його, неможливо виявити вчасно — через відсутність взагалі будь-яких ознак хвороби.

Ліків проти поліо не існує. Єдиним захистом є вакцинація.

Христина БІКЛЯН

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах