137314
10:59 14.102022

Перша виставка: вимушена переселенка з Херсонщини представила свої картини у Мукачеві

Життя 4368

У мукачівському літературно-мистецькому музеї відбулася творча зустріч з Тетяною Саврась, мисткинею з Херсонської області. Свої роботи молода жінка представила загалу вперше і зробила це у Мукачеві, бо саме тут зупинилась, виїхавши з окупації. Гості творчого заходу, серед яких чимало художників, мали змогу оцінити колекцію графічних робіт, а також олійні та написані аквареллю.

“Приємно вразила ця виставка. Дуже різнопланова художниця. Навіть цей маленький формат дуже гарно сприймається. Взагалі для картин такого розміру можна знайти місце у будь-якому інтер’єрі.

Прикро звичайно, що ми знайомимося при таких обставинах, але з іншої сторони, якби не ця ситуація, то нам можливо не довелося б зустрітись і побачили її творчість. Взагалі кажуть, що у нашому житті нема нічого несподіваного – усе заплановано. Тому я рада нашому сьогоднішньому знайомству”, – зазначила художниця та культуролог Оксана Метцгер.

Тетяна Саврась розповіла, що хоча і малює з 12 років та спеціальної освіти немає. Основи живопису опанувала під керівництвом шкільної вчительки образотворчого мистецтва. У творчому доробку жінки рисунки олівцем, олійний та графічний живописи. Серед робіт портрети друзів, членів сім’ї, відомих особистостей, а також пейзажі Херсонщини та Криму. Нещодавно колекція художниці поповнилась і роботами з зображенням Закарпаття.Та одна з найбільш улюблених тем – тварини, птахи та портрети людей.

“Багато з цих тварин, які можна тут побачити, жили у нас вдома, зокрема євразійська сова – Філя, а також кіпчик. Цих птахів ми відгодували та відпустили на свободу. Люблю малювати людей, обличчя, мене дуже надихає людська зовнішність. Важче даються пейзажі, напевно через те,що я люблю коли на мене хтось дивиться. Я малюю спершу очі, по- перше таким чином візуалізую центр картини, а по- друге, коли на мене хтось дивиться, і не важливо це тварина чи людина, мені вже веселіше малювати ту картину. Бо там є душа!”,- розповідає про свою творчість Тетяна Саврась.

“Роботи мене вразили тим, що дуже професійно виконані портрети, які ми тут бачимо, такі дрібні деталі. Деяких людей, що зображені на портретах я знаю особисто і скажу, що вони дуже реалістичні”,- зазначає мукачівський художник Антон Секереш.

Під час зустрічі з мукачівською творчою родиною Тетяна Саврась подякувала Тетяні Рибар, завідуючій мукачівського літературно-мистецького музею, за можливість вперше представити загалу свої роботи, а також усім присутнім за теплий прийом та схвальні відгуки.

Ірина ГРАБКО

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах