136457
15:08 27.092022

Спілка закарпатських угорських багатодітних сімей вже 10 років допомагає родинам краю

Життя 2898

Громадська організація «Спілка закарпатських угорських багатодітних сімей» 24 вересня під час загальних зборів урочисто відзначила й своє 10-річчя. Захід провели у Мукачеві, у стінах Угорського дому ім. Мігая Мункачі.

На початку дійства представники історичних церков – єпископ Закарпатської реформатської церкви Шандор Зан Фабіан, настоятель римо-католицької парафії Іштван Погань та священник греко-католицької церкви Йожеф Чірпак попросили Божого благословення на присутніх та всіх, хто пам’ятає про важливість сім’ї.

Відтак до присутніх звернувся голова спілки Йосип Торпоі. Він підкреслив, що за минулі десять років організація виросла у справжнє об’єднуюче товариство, яке створює цінності. «Ми не повинні забувати, що в Україні йде війна, але водночас я вдячний кожному, хто сьогодні тут, а також за те, що ми можемо бути тут, зібратися ось таким чином», – наголосив Йосип Торпоі. «Ми віримо, що у нас є майбутнє, що у закарпатських угорців є майбутнє, в чому значну роль відіграють не тільки історичні церкви, але й ми, багатодітні, Спілка закарпатських угорських багатодітних сімей», – акцентував очільник організації.

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан привітав Спілку в листі, котрий зачитала консул Генерального консульства Угорщини в Ужгороді Едіна Альбертне Шімон.

«Ця гарна святкова подія затьмарена війною, яка раніше для всіх нас вважалася немислимою, яка лягає величезним тягарем на тих, кому досі було непросто забезпечити своїх дітей достатньою кількістю їжі, одягом і відповідним шкільним приладдям. А кожна угорська дитина – це черговий хранитель, особливо на Закарпатті, де ми живемо у надзвичайно важкий час. У такій ситуації як ніколи важливі об’єднуюча сила спільнот, активна робота церковних і громадських організацій», – йдеться у листі прем’єра.

Від імені Товариства угорської культури Закарпаття з вітанням виступила голова Мукачівського осередку організації Ержебет Корольова. Під час виступу вона привітала Спілку як партнерську організацію, зазначивши: «Будь-які організації, в назві яких значиться «закарпатська» та «угорська», однозначно є партнерами, ми завжди радіємо успіхам один одного та підтримуємо один одного».

За її словами, спілка підтримує не тільки сьогодення, а й майбутнє. «Організація взялася за виховання майбутнього покоління, допомагає його існуванню та надає йому підтримку, використовує будь-яку можливість, щоби закарпатці народжували дітей і виховували їх із честю, любов’ю і порядністю згідно з християнськими цінностями», – наголосила Ержебет Корольова.

«Найменшою і найсильнішою складовою суспільства є сім’я, без якої немає громади, а без громади немає суспільства, тому без сім’ї не було б і угорської громади на Закарпатті», – підкреслив, у свою чергу, голова Закарпатської угорської туристичної ради Андраш Мештер. Він зокрема звернув увагу на значну роль багатодітних родин у житті суспільства: «Спілка закарпатських угорських багатодітних сімей відіграє особливо важливу роль у суспільному житті краю. Адже не все одно як ми виховуємо своїх дітей. Якщо ми показуємо їм приклад життя в сім’ї, то ми робимо це не лише для своєї родини, але для всієї нашої громади закарпатських угорців, за майбутнє угорців на Закарпатті, в Карпатському басейні».

Засновник та попередній голова Спілки Дейнеш Терек пригадав про цілі, поставленні при створенні організації, та розповів про початок роботи. «За останні десять років кількість членів організації зросла із 34 сімей до 933. Протягом років спілка реалізувала сотні програм, що, вважаю, є значним показником. Але, що важливіше за цифри, це те, що за цей час члени організації отримали можливість налагодити контакти, що сприяло їхньому моральному збагаченню. Крім того, ми з’явилися на арені Карпатського басейну в плані співпраці», — підкреслив він.

Із нагоди ювілею Спілку закарпатських багатодітних родин привітали представники численних партнерських організацій з Угорщини та інших країн Карпатського басейну.

Після привітань голова спілки Йосип Торпоі відзвітував про діяльність організації за минулий рік, подякував колегам та волонтерам за віддану роботу та вручив їм грамоти.

Із нагоди ювілейної дати Спілка оголосила конкурс серед дітей на тему 10-річчя організації. На конкурс подали 60 робіт. Хтось висловив думки словами, хтось музикою, хтось креативними малюнками. Оскільки кожна робота – своєрідна та особлива, й вибрати найкращих було важко, кожний конкурсант отримав нагороду, які також вручили в рамках заходу.

Крім того, для дітей організували різноманітні майстер-класи з рукоділля, а також облаштували для них ігровий куточок на подвір’ї.

На завершення дійства на головному торті запалили цифру 10. З нагоди ювілею поруч із ним були ще десять тортів, які прикрасили головними лейтмотивами діяльності організації – як, наприклад, родина, любов, дружба, враження, єдність, радість, громада, спогади.

(CsA/Kárpátalja hetilap)

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На ужгородських «тротуарах» діти ламають ноги. Фото
21:40
Cімейне свято велоспорту та здорового відпочинку для дітей та молоді „ВЕЛО-ЛІДЕР” вже традиційно відбудеться 11 травня 2024 року в Боздошському парку Ужгорода
19:28
«Запобігти. Врятувати. Допомогти» відбулась на території трьох районів краю. Фото
15:47
60 тисяч працюючих закарпатців мають оцифровані трудові книжки
14:33
Фінансування пенсійних виплат, житлових субсидій і пільг за квітень жителям Закарпатської області завершено
13:35
У Патрульній поліції Закарпатської області створять новий відділ
12:41
На Хустщині для старшокласників організували триденні польові збори. Фото
11:34
Українці можуть оформити пенсію онлайн
11:02
На Закарпатті обговорили фінансово-економічну ситуацію в області. Відео
10:28
8 000 євро за «квиток зеленим маршрутом». Прикордонники викрили організатора незаконної схеми
10:25
Всі новини