133116
12:13 19.072022

На Берегівщині вшанували пам’ять першої переможної битви у визвольній боротьбі Ференца Ракоці ІІ

Життя 2137

17 липня Товариство угорської культури Закарпаття (КМКС) у рамках тихого покладання вінків ушанувало пам’ять першої переможної битви у визвольній війні Ференца Ракоці ІІ. Захід відбувся біля меморіальної дошки Томашу Есе, що на стіні колишнього «Соляного дому» в смт Вишково, та памʼятного знака міфічному птаху турулу на околицях селища.

Після покладання вінків голова місцевого осередку ТУКЗ-КМКС Вишкова Рудольф Бенце сказав: «Томаш Есе був серед тих, хто розпочав визвольну боротьбу. Він займався торгівлею сіллю, але коли австрійці конфіскували його товар, він не змирився з цим і завербував команду. Томаш Есе напав на австрійських гвардійців, які стояли в «Соляному домі» у Вилоку. Четверо з 14 мушкетерів загинули, а решта стала на його бік. Відтак повстанці організували свої загони разом із куруцами. Меморіальну дошку ми встановили у 2012 році, на ній вказані імена 52 жителів Вилока, які також брали участь у битві».

Після цього присутні перейшли до пам’ятного знака «Турул» на березі Тиси, де відбувся переможний бій під час визвольної боротьби Ракоці. Перший меморіал, який символізує свободу, тут установили в 1903 році, проте в радянські часи він був демонтований. Місцеві угорці відновили його в 1989-му.

«Визвольна війна Ракоці після турецького гніту була першою значною боротьбою за свободу, проти панування Габсбургів і габсбурзького абсолютизму. Боротьба велася за свободу, економічний і соціальний розвиток. Вона почалася 24 травня 1703 року з успішної атаки на «Соляний дім» у Вилоку, а потім продовжилася битвою, де тепер стоїть меморіал «Турул», стратегічно важливої переправи Вилок – Тисабеч, яка завершилася перемогою куруців», – наголосив заступник голови обласної організації ТУКЗ-КМКС Йосип Борто.

За його словами, зараз Європа стоїть перед найважчими викликами з часів Другої світової війни. Епідемія коронавірусу, енергетична криза, економічні труднощі, міграція, війна в Україні, її вплив та наслідки. На думку політика, впоратися з нинішніми викликами здатні лише ті, хто має міцне коріння, лише ті, у кого достатньо віри, витримки, вірності та мужності, здатності забезпечити збереження закарпатських угорців як спільноти.

«Угорська громада суттєво зменшилась як кількісно, так і силою. Але все ще є громада, яка тримається разом, працює і бореться, яка вистоїть», – додав Йосип Борто.

У заході взяли участь представники громадських організацій Закарпаття, котрі після покладання вінків, вклонилися пам’яті та духовній спадщині князя Ференца Ракоці ІІ.

ev/Kárpátaélja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На словацькому пункті пропуску «Вишнє Нємецьке» вийшов з ладу сканер
20:23
12 писанок до Великодня встановили на площі Шандора Петефі в Ужгороді
18:31
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин організувала Тиждень матерів
16:13
65 000 гривень зібрали учні Ужгородського ліцею «Лідер» під час благодійного ярмарку
15:50
В Ужгороді затримали раніше судимих зловмисників, які обікрали підсобне приміщення новобудови
15:25
Представниця закарпатських угорців на виборах до Європарламенту – Вікторія Ференц
14:57
10 років представляла інтереси закарпатських угорців
14:29
Поліція Виноградова розслідує кримінальне провадження за фактом конфлікту з працівниками ТЦК та СП
13:38
На Закарпатті пенсіонер планував доправити в Румунію двох «водолазів»
10:05
В Ужгороді нагородили переможців тенісного турніру UTF (Ukrainian Tennis Federation) Cup
09:40
Всі новини