125412
15:38 9.032022

Закарпатський угорський інститут теж допомагає вимушеним переселенцям

Життя 4826

Закарпатський угорський інститут ім Ференца Ракоці ІІ з перших хвилин приймає у своїх закладах вимушених переселенців з інших регіонів України. Про це, а також про нагальні потреби для їхнього забезпечення в інтерв’ю телеканалу ТВ 21 Унгвар розповіла президент інституту Ільдико Орос.

За словами очільниці Берегівського інституту, велика відповідальність у нинішній ситуації лежить на жителях західної частини країни, які побачили всю серйозність ситуації й простягнули руку допомоги тим, хто тікає від війни і прибуває в наш край. Після того, як студентів перевели на дистанційне навчання, а згодом запровадили позачергові канікули, керівництво вишу вирішило відкрити двері гуртожитків для переселенців. Для цього потрібно було підготуватися, зокрема, закупити постільну білизну. «Ми також звернулися до навчальних закладів-партнерів в інших областях України, зокрема і до міністерства освіти України з пропозицією прийняти всіх бажаючих. Відтак, у гуртожитках інституту живе понад 150 переселенців», – повідомила Ільдико Орос.

«Гуртожитки Центрів професійної освіти у Великій Доброні та в Пийтерфолво, які у нашому підпорядкуванні, ми передали на потреби органів місцевого самоврядування, як і приміщення дитячої школи мистецтв «Туліпан танода» у Великій Доброні. Всі ці пункти за наявною нині інформацією повністю заповнені», – каже І. Орос.

«Серце розривається, адже прибувають мами з маленькими дітьми. Ми намагаємося забезпечити їхні потреби. Створили дитячі куточки, надали засоби для приготування їжі там, де для цього є можливість», – додала очільниця інституту.

За її словами, кожен допомагає чим може. Викладачі та студенти, які володіють мовами, допомагають у спілкуванні в пунктах пропуску на кордоні.

«Сподіваємося, що настане мир якнайшвидше. Адже біженців із кожним днем стає дедалі більше», – зазначила І. Орос.

Закарпатський угорський інститут передав свій автобус на потреби місцевого загону територіальної оборони.

«Ми не займаємося доставкою гуманітарної допомоги. Але відкрили рахунок в Угорщині, для збору благодійних внесків для втілення нашої благодійної програми. За рахунок цих коштів сподіваємося забезпечити всі потреби, які виникають, адже потрібно дедалі більше посуду, постільної білизни, забезпечення безкоштовного харчування переселенців», – повідомила керівник інституту.

У селі Велика Добронь на Ужгородщині наразі проживає понад двісті вимушених переселенців. Закарпатський угорський інститут передав будівлі навчальних закладів, які перебувають на його балансі, на потреби місцевої громади, в них облаштували пункти розміщення переселенців. Тут є кухні та кімнати для гігієни.

Голова Великодоброньської територіальної громади Ференц Надь повідомив, що у Великій Доброні загалом облаштовано чотири пункти для розміщення переселенців. «Зокрема три – це заклади Закарпатського угорського інституту, надані в наше розпорядження, де можемо розмістити загалом 130 осіб. Це дуже важлива підтримка для нашої громади. Тут для переселенців є всі належні умови», – каже Ференц Надь.

Завдяки об’єднанню зусиль у селі наразі є достатньо волонтерів. Але долучитися до благодійної справи можуть усі бажаючі.

(CsA/TV21 Ungvár, Kárpátalja hetilap)

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах