109208
13:45 1.012021

Готуються до впровадження: в Угорщині розробили електронний COVID-паспорт

Життя 4703

Угорщина знаходиться в авангарді розробки “COVID-паспорта” (єдиний документ з умовною назвою, який у всіх країнах ЄС гратиме роль сертифіката безпеки в галузі, – ред.), – передає портал Magyar Nemzet. Один із заступників генерального директора Національної лікарні Угорщини (угор. – Országos Kórház-főigazgatóság) Балінт Сабо розповів виданню наступне: система додатків уже завершена, і як тільки вона пройде відповідні тести, стане доступною для всіх громадян Угорщини.

Згідно зі статтею, Державний центр охорони здоров’я Угорщини у співпраці з Електронною зоною охорони здоров’я (EHIC) розробив мобільну систему додатків, за допомогою якої громадяни Угорщини, – завдяки своїм смартфонам – можуть довести свій захист від Covid на основі інформації, що зберігатиметься в базі даних EHIC.

У світі зростає потреба в тому, щоб громадяни мали змогу довести захист від коронавірусу, аби могти вільно пересуватися та користуватися послугами в середовищі, в якому кожен щодня контактує з великою кількістю людей, тобто де існує підвищений ризик можливого зараження, – наголосив Балінт Сабо. Такі послуги включають перукарню, театр, будь-який культурний або інший захід або навіть переліт, – додав він.

Додаток складається з двох мобільних додатків, одним є власне «COVID-паспорт», тоді як другий – це контрольний додаток, який підтверджує захист від Covid певного громадянина на основі результатів тестів на коронавірус, проведених за останні 14 днів, та отриманих щеплень. Відтак додаток містить дані, які вже включені в систему EESZT, але програма не відображає детальних особистих даних про пацієнта, – підкреслив фахівець.

З точки зору захисту даних, додаток ідентифікує громадянина належним чином (наприклад, за його / її даними в реєстрі амбулаторій, на основі особистого номеру пацієнта, але за необхідності безпека даних може бути додатково посилена за допомогою послуг Центрального ідентифікаційного агента (угор. Központi Azonosítási Ügynök), – йдеться в повідомленні.

Після успішної ідентифікації, додаток видасть сертифікат захисту від Covid на основі інформації про нещодавно виявлені випадки інфікування, результатів проведених тестів на коронавірус та отриманих щеплень. Потім результати відображаються зручним для читання способом та узагальнюються у захищеному QR-коді (з автентичним підписом та позначкою часу), щоб запитувач міг перевірити достовірність інформації. COVID-паспорт можна буде використовувати як в Угорщині, так і за кордоном, щоб постачальники послуг (наприклад, працівники перукарень, співробітники реєстрації в аеропорту, касири у кінотеатрах тощо) могли легко отримати підтвердження про захист власника Covid-паспорта від коронавірусу шляхом сканування QR-коду.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах