На Закарпатті розпочалися чорничні «жнива»
Місцеві жителі Міжгір’я розпочали збір корисної і смачної яфини або чорниці.
Аби увечері здати перекупникам яфини, мешканці гірських сіл прокидаються затемна і йдуть кілька кілометрів угору.
Яфини для місцевих — можливість підзаробити.Часто збирати яфини виходять цілими родинами.
Раніше, років зо 30 тому, кажуть місцеві, дрібні чорні ягоди зривали руками. Тепер же використовують спеціальні саморобні інструменти. Їх називають «грабачками» або ж «чесалками». На вигляд це ковш із довгими зубчиками. Перевага такого методу — швидкість збирання. Але є й недоліки: зубчики обривають з кущів не тільки достиглі, але й зелені ягоди, а також листя. «Чесалки» псують кореневу систему чорничника, на відновлення якого може піти понад 5 років.
Ягоду збирають на полонинах, де зазвичай кущів яфини росте найбільше.
Оскільки чорна ягода тільки почала з’являтися на ринках, то за літр яфини просять 90-100 грн.
В яфин корисними є не тільки ягоди, а й пагони цього чагарника. Завдяки своєму складу рослина володіє значним спектром дії:
поліпшує роботу травної системи;
усуває діарею;
допомагає при циститі, уретриті;
добре впливає на стан печінки;
ефективна при цукровому діабеті;
корисна для очей;
знімає запалення;
загоює рани;
показана при анемі
Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.
Підписатися