172819
10:02 19.102024

У Хусті відкрився театральний фестиваль осучасненої драматургії

Життя 188

18 жовтня у Закарпатському обласному театрі драми та комедії стартував І відкритий фестиваль-конкурс осучасненої драматургії «Відлуння вічності». Організатори підготували для глядачів цікаву й насичену програму, розраховану на три конкурсні дні. Відкрився фестиваль виступом Народного музичного театру юного актора «Fantazia New» із Києва, що показав феєричну виставу за мотивами народної класики «Ой у нас на хуторі». Поза конкурсом також було заплановано перегляд сімейної вистави «Про що співає козак Мамай» від Херсонського театру ляльок спільно з акторами Коломийського театру.

Оцінювати фестиваль-конкурс організатори запросили професійне журі, яке очолив відомий театрознавець і драматург, заслужений діяч мистецтв України Василь Наволов. А відкрився фестиваль із виступу зразкового хореографічного ансамблю «Хустяночка» (керівник Ірина Гнепа). Відтак хвилиною мовчання присутні вшанували загиблих земляків.

«Ми прагнемо розвивати і вдосконалювати театральне мистецтво, покращувати професійну майстерність творчих колективів та режисерів, – розповіла «Карпатському об’єктиву» директорка Закарпатського обласного театру драми та комедії Олеся Чепелюк, – Вдячна усім учасникам та колективам, які долучилися до участі у І театральному фестивалі у Хусті. «Відлуння вічності» – це зародження великої майбутньої театральної історії. Це – зернятко світлого українського справжнього мистецтва. Перший крок завжди, як сходинка до чогось нового. Ми хочемо почерпнути усе найкраще з минулого і навчити цьому сучасну молодь, адже озираючись у минуле, ми творимо майбутнє. Між іншим, наш театр зароджувався саме з осучасненої «Наталки Полтавки» Це й ніби продиктувало сам задум події – фестиваль осучасненої драматургії. Відрадно, що вистави зацікавили як молодше покоління, яке хоче щось бачити нове і цікаве, так і людей старшого віку, у серцях яких відгукується те, що ми творимо»

«Відрадно, що керівництво нашого театру започаткувало таку цікаву подію. Культура попри виклики сьогодення, попри війну, повинна розвиватися. Загалом останнім часом на Хустщині почало відбуватися багато яскравих заходів і це тішить. Приємно, що до «Відлуння вічності» долучилися відомі театральні діячі, колективи з інших куточків України. Зараз для нас усіх єднання є дуже важливим», – підкреслив виконувач обов’язки Хустського міського голови Василь Губаль.

Голова журі Василь Наволов наголосив, що фестиваль народився у добрий час, а головне – він означений вічністю, тож має хороші перспективи.

«Бути присутнім під час пологів – завжди неймовірно відповідальний і хвилюючий момент. А для мене саме перший фестиваль у Хусті нагадує власне таку непросту, але відповідальну мить. Тож хочеться, аби це немовлятко – «Відлуння вічності», яке з’явилося на світ, мало добру долю і щоб його супроводжував успіх», – запевнив він.

Директор департаменту культури Закарпатської ОВА Євген Тищук зазначив, що фестиваль є відкритим і на майбутнє він повинен стати міжнародним.

«Ми націлилися на те, аби запрошувати на «Відлуння вічності» гостей із-за кордону, тих, які цікавляться українською класикою, ставлять її у себе в театрах. Таким чином у них буде шанс приїхати до нас», – підкреслив пан Євген. – Цікава назва події і знаково, що ми саме з Закарпаття, із Хуста, ми послали меседж на весь світ і заговорили про українське театральне мистецтво».

Також він додав, що цей рік на Закарпатті був дуже насичений різноманітними театральними подіями. Серед яких й «Інтерлялька», й «Імпреза над Латорицею», і «Монологи над Ужем», і Драма сьогодення».

Глядачам дійство сподобалось. Як поділилася враженнями присутня на події директорка Хустської спеціальної школи І-ІІІ ступенів Закарпатської обласної ради (для дітей із вадами слуху) Жанна Микитюк, такі заходи додають впевненості у завтрашньому дні, надихають та мотивують.

«Культура повинна розвиватися і гуртувати нас. Для мене особливо Закарпатський обласний театр драми та комедії є своєрідним «місцем сили», де можна відпочити душею і насолодитися переглядом цікавих дійств, де завжди панує піднесення та де весь час творча атмосфера. Приємно, що українська класика осучаснюється і такими чином цікавить усе більше молоді. Тішить, що вистави привертають увагу людей різних поколінь і на сцені оживають справжні шедеври», – зізналася вона.

А до програми фестивалю увійшли виступи Львівського академічного обласного муздрамтеатру імені Ю. Драгобича» («Наталка Полтавка»), Закарпатського обласного музично-драматичного театру імені братів Шерегіїв («Про що плачуть верби»), Мукачівського драматичного театру («Кайдашева сім’я»), Херсонського театру ляльок спільно з акторами Коломийського театру («Про що співає козак Мамай»), Коломийського академічного обласного українського драмтеатру імені І. Озаркевича («Гуцульський рік»), а також Закарпатського обласного театру драми та комедії («Гуцулка Ксеня»).

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Угорськомовна група дитячого садочку «Ялинка» отримала розвиваючі зошити
12:35
Переселенки Донецької області обкрадали закарпатських пенсіонерок
12:07
Форум «Цифровізація нової економіки 2024» відбувся на Закарпатті
10:22
Сьогодні в Ужгороді відбудеться обласний відбірковий конкурс фестивалю «Червона рута»
10:11
У Хусті відкрився театральний фестиваль осучасненої драматургії
10:02
В Ужгороді відбулася 13-та книжкова виставка «Книга-фест-2024»
09:45
Під приводом допомоги родині загиблого військовослужбовця заволодів понад 7 млн грн – закарпатцеві повідомили про підозру
09:17
На Закарпатті розповіли про епідситуацію
09:00
У Мукачеві притягнули до відповідальності нетверезого водія, який порушив ПДР
08:52
Чергова родина полеглого в бою українського військового угорського походження отримала допомогу від уряду Угорщини
08:30
Всі новини