94944
16:14 21.112019

У Хусті – нова ексклюзивна виставка-підсумок пленерів. ФОТО

Життя 5231

20 листопада у Хустській міській картинній галереї відбулося відкриття ексклюзивної виставки робіт учасників українських та міжнародних пленерів. Творчий тандем склали сім знаних митців – Сергій Галай, Валерій Дьордяк, Михайло Пацкан, Олександр Певсе, Віктор Чепинець, Орест Цюпко та Олександр Шандор.

На експозиції кожен із авторів представив по кілька робіт, створених за останній рік на пленерах. У кожного – свій почерк та своя історія.

Відкрив виставку директор Хустської картинної галереї та водночас учасник експозиції Орест Цюпко.

“Відрадно, що з кожним роком географія пленерів розширюється. Так, цьогоріч наші митці побували не лише в різних містах України, але й за кордоном – у Словаччині, Румунії, Польщі, Франції тощо, а це – творче спілкування, обмін знаннями, новий досвід, враження, що згодом лягають на полотні. Тож саме цим творчим результатом ми і захотіли поділитися з громадою: не ховати його за шафою, а презентувати поціновувачам мистецтва – тому й організували цю виставку”, – розповів Орест Цюпко, який, до слова, нещодавно мав персональну виставку у Вінниці.

Так, Валерій Дьордяк цього року побував у Румунії та Франції й представив хустській публіці два натюрморти – творіння з румунських пленерів. Він переконаний, що подібні мистецькі з`їзди – як ковток свіжого повітря для митців.

Віктор Чепинець не тільки бере участь у міжнародних та регіональних пленерах, але протягом кількох років сам їх і організовує, зокрема цьогоріч у жовтні за його ініціативи та підтримки ГО “Кращий художник” відбувся кількаденний пленер у мальовничому Пилипці на Міжгірщині. На виставці в Хусті представив 4 роботи, написані як вдома, так і за кордоном.

Олександр Певсе – учасник словацьких та польських пленерів зауважує, що надзвичайно цінними у таких заходах є обмін досвідом та спілкування з художниками, що представляють різні мистецькі школи. Презентував 4 роботи з різних весняно-літніх пленерів.

Сергій Галай представив аж 5 робіт із різних мистецьких з’їздів. Художник каже, основна колекція полотен, створених за останні роки, наразі знаходиться у Мішкольці (Угорщина), де презентує персональну виставку.

За словами Михайла Пацкана, котрий відомий у краї і як фотомитець, кожен пленер – по-своєму насичений та емоційний. Представив на експозиції свої творіння, написані в Румунії, Словаччині та у рідному Хусті.

Олександр Шандор – єдиний представник Виноградова у творчому тандемі хустян – представив яскраві полотна, написані під час подорожей у Чорногорії та Хорватії.

“Дорогі митці, беручи участь у пленерах, різних мистецьких акціях як в Україні, так і за кордоном, ви насамперед представляєте нашу закарпатську школу, показуєте високу культуру й мистецтво, є тим містком, з якого починається шлях до дружби, співпраці, який часто завершується різними міжнародними проєктами. Тому від міської влади, хустян хочу щиро вам подякувати й побажати творчих успіхів”, – звернувся до митців і вручив їм подяки начальник управління культури, молоді та спорту Хустської міської ради Володимир Власюк.

Тож усі бажаючі мають чудову нагоду завітати до Хустської міської картинної галереї й насолодитися виставкою-підсумком різних пленерів.

До слова, у сусідній залі галереї діє нещодавно відкрита виставка “Скарби Берегова”

Богдана КЛЕКНЕР

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На словацькому пункті пропуску «Вишнє Нємецьке» вийшов з ладу сканер
20:23
12 писанок до Великодня встановили на площі Шандора Петефі в Ужгороді
18:31
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин організувала Тиждень матерів
16:13
65 000 гривень зібрали учні Ужгородського ліцею «Лідер» під час благодійного ярмарку
15:50
В Ужгороді затримали раніше судимих зловмисників, які обікрали підсобне приміщення новобудови
15:25
Представниця закарпатських угорців на виборах до Європарламенту – Вікторія Ференц
14:57
10 років представляла інтереси закарпатських угорців
14:29
Поліція Виноградова розслідує кримінальне провадження за фактом конфлікту з працівниками ТЦК та СП
13:38
На Закарпатті пенсіонер планував доправити в Румунію двох «водолазів»
10:05
В Ужгороді нагородили переможців тенісного турніру UTF (Ukrainian Tennis Federation) Cup
09:40
Всі новини