94482
13:37 15.112019

У Хусті презентували «Скарби Берегова». ФОТО

Життя 7029

Якщо ви хочете побачити, наскільки колоритним і мальовничим є закарпатське місто Берегово, як виглядають його головні архітектурні пам’ятки, то поспішайте до Хустської міської картинної галереї – саме там 14 листопада відбулося відкриття ексклюзивної виставки під назвою “Скарби Берегова”.

Близько 40 полотен 17 авторів зображають старовинне Берегово у всій його красі. Експозиція – результат регіонального та міжнародних пленерів, що відбувалися у цьому місті протягом 2018-2019 років. У мистецьких з`їздах брали участь не лише закарпатські художники, а й київські, одеські, а також митці з Угорщини, Словаччини, Боснії і Герцеговини.

Від імені хустян привітав гостей і подякував їм за чудову можливість оглянути ексклюзивний творчий доробок директор Хустської міської картинної галереї Орест Цюпко.

“Це надзвичайно цікава, різнопланова виставка, що передає колорит та дух ошатного закарпатського міста Берегова. Усі виставлені роботи виконані у різноманітних жанрах, техніках, стилях. Найбільше – традиційного живопису. Милують око та надихають до творчості наймальовничіші куточки старовинного міста, зображені на полотнах”, – зазначив пан Орест й запросив до слова кураторку виставки, керівницю пересувних виставок будинку культури м.Берегова Ольгу Сакалош.

Варто відзначити, що Хуст став третім містом, де побувала експозиція. Найперше грандіозне відкриття відбулося у рідному Берегові, опісля приймав обласний центр.

“З Хустом нас поєднують давні та дружні зв`язки. Ми є частими гостями різних мистецьких подій. Відрадно, що у наших пленерах також брали участь хустські митці, тому й вирішили після Ужгорода саме тут презентувати експозицію”, – поділилася Ольга Сакалош.

Також пані Ольга розповіла, як виникла задумка проведення цих заходів.

“Два роки тому, коли я почала працювати в Берегівському будинку культури, у мене виникла ідея організувати захід, який би запам`ятався містянам, і, так би мовити, мав рекламний характер для нашого мальовничого міста, адже воно туристично привабливе, багате на цікаві та цінні для художників архітектурні пам`ятки. Завдяки підтримці Берегівської міської ради, зокрема голови міста Золтана Бабяка й депутатського корпусу, ми почали організовувати пленери, на які запрошували не тільки закарпатських митців, але й майстрів пензля із-за кордону. Після пленерів були видані каталоги робіт, а деякі з полотен стали окрасою освітніх та культурних закладів Берегова”, – розповіла пані Ольга й побажала усім присутнім насолоджуватися виставкою.

“Зігріті сонцем”, – саме так влучно охарактеризував творчий доробок гостей начальник управління культури, молоді та спорту Хустської міської ради Володимир Власюк, вітаючи й бажаючи митцям творчого успіху.

Високо оцінив організацію пленерів і один із їхніх учасників – директор народного творчого об`єднання “Митець Верховини” Валерій Дьордяк, зауваживши, що для художників – це важливий засіб спілкування та обміну й набуття мистецького досвіду.

“Усе, що ви тут бачите, – це наша історія, яку творили до нас, яку творять з нами й будуть ще творити. Нас не стане, але роботи залишаться і, повірте, не один раз наступне покоління їх переглядатиме”, – зауважив присутній на виставці головний архітектор Мукачева Іван Івановчик.

Музичною окрасою відкриття “Скарбів Берегова” стали виступи юних талантів місцевої школи мистецтв –Марії Шелухіної, Юлії Білинець та зразкового вокального ансамблю “Перлинка” (кер.О.Липчей).

Триватиме виставка до 28 листопада.

Богдана КЛЕКНЕР

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини