8674
10:30 20.062016

Закарпатський народний хор повернув Ужгород у 40-і роки минулого століття. ФОТО

Життя 11218

У неділю, 19 червня, в Ужгороді відбулася визначна культурна подія, яка викликала зацікавленість у багатьох шанувальників народного мистецтва, – Заслужений академічний Закарпатський народний хор презентував ужгородцям та гостям міста історичний концерт «Зазирнім у минулость».

zakarpatskujxor136

Святкову програму приурочили до 70-річчя від дати першого сольного концерту Закарпатського ансамблю пісні і танцю (саме така перша назва головного хору краю) та 120-ої річниці з дня народження Петра Милославського – засновника та керівника колективу. Понад чотири години артисти дарували своїм шанувальникам неймовірні емоції, створивши справжнє свято пісні і танцю у день Святої Трійці.

zakarpatskujxor 004

Дійство почалося своєрідним мистецьким флеш-мобом на площі Театральній. Учасники колективу спільно з гостями культурно-мистецького заходу поринули в атмосферу 70-річної давнини.

zakarpatskujxor 015

Центром міста прогулювалися артисти в образах Ужгородського міського голови 1946 року Петра Сови, першого керівника хору Петра Милославського.

zakarpatskujxor 025

Шанувальники також підтримали ідею улюбленого колективу, одягнувши ретро-вбрання і перевтілившись в образи городян післявоєнного міста над Ужем.

zakarpatskujxor 034

Після вуличної вистави артисти з глядачами перемістилися до Закарпатського академічного театру ляльок “Бавка”, на сцені якого і відбувся історичний концерт 70 років тому.

zakarpatskujxor037

Закарпатські митці вбралися в автентичні костюми, люб’язно надані Закарпатським обласним музеєм архітектури й побуту, та представили номери, які виконувалися 17 червня 1946 року. В фойє театру була представлена виставка зі старих афіш, фотоальбомів, народного вбрання та інших архівних матеріалів хору.

zakarpatskujxor 058

Художній керівник та головний диригент колективу Наталія Петій-Потапчук не приховувала радості, що її оригінальний задум і давня мрія нарешті втілена у життя.

zakarpatskujxor051

Під час історичного концерту глядачі, серед яких були культурні діячі, письменники, художники, а також пересічні громадяни з дітьми, мали можливість насолодитися творами, які є золотим фондом Закарпатського народного хору.

zakarpatskujxor 053

Музичний супровід забезпечили два баяністи – Михайло Рибалко та Михайло Бровді, адже оркестрова група з’явилася лише в 50-х роках. До виконання «Молитви за Україну» приєдналися і глядачі.

zakarpatskujxor088

Потім святкування перенеслося на площу Євгена Фенцика перед нинішньою філармонією, де митці продемонстрували все найкраще зі свого репертуару, який формувався сім десятиліть. Артисти провели майстер-клас для всіх бажаючих навчитися танцювати «Закарпатський увиванець».

zakarpatskujxor103

Родзинкою став оголошений конкурс серед глядачів на кращий образ далекої епохи. Переможцями визнано подружжя Галини та Миколи Токарєвих, яке вразило журі елегантністю свого ретро-вбрання.

zakarpatskujxor095Вікторія Німець перемогла у номінації «Кращий жіночий образ».

У розмові з кореспондентом «Карпатського об’єктива» пані Вікторія зізналася, що до створення образу поставилася серйозно: «Про цю подію довідалася декілька тижнів тому. В мене з’явилася цікавість. Після перегляду відео, фото, на яких був Ужгород тих далеких часів, приступила до створення образу. Деякі речі мала, пошила спідницю та купила шляпку. У створенні образу важливими є аксесуари: капелюх, рукавички, сумочка».

zakarpatskujxor 106

Всі переможці отримали диски головного хору Срібної Землі та сувеніри з дерева.

zakarpatskujxor146

Черговий виступ Закарпатського народного хору вдався на славу. Без сумніву, що ця подія буде вписана золотими літерами в історію Срібної Землі. Відрадно, що у часи, коли на культуру не вистачає грошей, закарпатські хористи з її очільниками докладають максимум зусиль, аби зберегти і передати наступним поколінням народне мистецтво, яке здатне зачепити найпотаємніші струни людської душі.

Тетяна Грицищук, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах