140758
14:03 20.122022

Хуст зустріне зимові свята без ялинки, ілюмінації та гірлянд

Життя 5991

У цьому році в Хусті ялинки, гірлянд, розваг та святкової ілюмінації не буде. Так вирішили хустяни, так думають і у мерії.

Зазвичай у минулі роки на свято Миколая у Хусті відбувалося урочисте підсвічення ілюмінації центральної міської ялинки. Утім зараз на Майдані Незалежності порожньо, лісового дерева немає.

Люди заклопотано поспішають у справах і про ялинку навіть не думають… Більше того, багато мешканців міста навіть інформацію про те, що в Ужгороді встановили лісову красуню, сприйняли негативно і в Інтернеті бурхливо обурювалися.

Слід зазначити, що ще 17 листопада Хустська міська рада провела опитування серед населення громади, яке проходило у соцмережах. Пропонувалося висловити думку щодо доцільності встановлення ялинки і більшість людей проголосували проти. Тож мерія вирішила, що святкуватимемо Новий Рік та Різдво скромно і кожен у себе відома, адже в державі війна, тому людям не до помпезних гулянь.

«У цьому році Хуст зустріне зимові свята без пафосу та урочистостей. Ми заклали у бюджет до 2 мільйонів гривень для закупівлі генераторів для об’єктів критичної інфраструктури: дитсадків, шкіл, соціальних центрів, лікарні імені Остапа Віцинського. Уже невдовзі маємо їх отримати. Також цьогоріч у нашій громаді святкових гірлянд, ілюмінації та центральної міської ялинки не буде. Нині на часі економія електроенергії та допомога військовим», – заявив Хустський міський голова Володимир Кащук.

А що кажуть із цього приводу хустяни? Багато людей новину про те, що ялинки не буде, прийняли схвально.

«Для чого ялинка, коли світло й так відключають щодня, його немає дуже часто у центрі саме вечорами, тож ілюмінація не працюватиме. У людей вдома по 18-20 годин немає електроенергії. Якщо вмикати режим заощадження, то він повинен стосуватися усіх. У центральній частині міста більшість підприємців закупили собі генератори, бо світло часто вимикають. Це, звісно, додатково їх ударило по кишенях… Тож не по-людськи було б на їхні плечі перекладати ще й підсвічення ялинки. Тобто, або ялинка була б і вона не світилася б, або ілюмінацію б брали на себе власники приватного сектору. Краще ці гроші спрямувати на більш корисні речі – підтримку армії, допомогу біженцям або власне на розвиток самого міста», – вважає хустянин Володимир Дан.

Такої ж думки і Магдалина Шарої.

«Якщо хтось хоче ялинку, хай ставить вдома. Ніхто ж не проти. І це – цілком нормально! Та якщо у людини на війні чоловік, коханий, син, онук, вона про святкування не думає взагалі, більше молиться про мир і спокій. У цьому році святкування апріорі є недоречними. Якщо на літо фонтан у Хусті не відкривали і не запускали, для чого взимку на кілька тижнів ялинку ставити? Зайві витрати нікому не потрібні! Кращі ті кошти спрямувати на територіальну оборону, 128 Закарпатську бригаду, будь-які корисні цілі, але тільки не пускати на короткочасні розваги!», – каже «Карпатському об’єктиву» вона.

Інна Ткач переселенка з Харкова. Утім зараз жінка мешкає на Закарпатті. І вона ялинку хотіла…

«Тут війни немає. Прильотів також! Всюди тихо, спокійно. А от дітям потрібне свято! Воно ж раз на рік і малеча на нього дуже чекає! Шкода, що лісову красуню в Хусті не встановили. Я в місті вперше на зимові свята і нам з родиною дуже хотілося покружляти у хороводі біля ялинки. Дитинство ж у малечі й так через війну украдене! Для чого було позбавляти їх ще й такого свята?», – каже жінка.

Із нею солідарна і місцева молода мама Оксана Русин.

«Ялинка в цьому році – символ нашої незламності! У Києві стоїть, в Ужгороді стоїть, навіть у Харкові в метро встановили. Прикро, що в нашому місті вирішили зекономити на дітях. Вони ж так чекають на свята! А скільки того дитинства! Навіть якщо б ялинку не підсвічували, все одно було б у місті всім більш святково, радісно, панувала б піднесена атмосфера, особливий настрій. Думаю, кошти на неї у бюджеті б знайшлися. Головне, було б бажання!», – аргументує свою думку вона.

Тим не менше, більшість хустян усе ж вирішила, що ялинка в цьому році місту не потрібна. Тим більше, через проблеми з електропостачанням її довелося б підключати до генераторів, а це – додатковими витратами лягло б на плечі підприємців. Тож приємно, що мерія дослухалася до думки громади і хустяни зустрінуть зимові свята вдома, з родинами і ставити вдома чи ні лісове дерево – кожен вирішуватиме для себе особисто.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Поліцейські Іршави затримали наркоторговця: фігуранта помістили в ізолятор тимчасового тримання
13:34
«Ужгород за чисте довкілля»: екоакція в УжНУ
13:17
Як отримати безоплатно послуги з реабілітації в медзакладах Закарпаття: усе, що потрібно знати
12:40
ПрАТ «Закарпаттяобленерго» нагадує, чому категорично заборонено розпалювати вогонь в охоронних зонах об’єктів енергетики
12:20
На Ужгородщині відбулися змагання з важкої атлетики
12:02
Нацгвардійці провели урок мужності для ліцеїстів Мукачева
11:51
Дві команди ужгородських «Карпат» боротимуться в Кубку України
11:29
Понад 14 000 школярів планують оздоровити цьогоріч на Закарпатті
10:30
Міжнародні організації розглядають можливість реконструкції гуртожитку Берегівського ліцею
10:12
Берегівський мер розповів про оформлення дозволів на в’їзд, перебування, проживання, провадження робіт і пропуск у прикордонну смугу
09:51
Всі новини