118202
18:53 5.092021

Відремонтований будинок культури на Мукачівщині знов відкрив свої двері

Життя 6797

У неділю, 5 вересня, у селі Форнош Мукачівської ОТГ у святковій атмосфері відкрили оновлений Будинок культури. Проєкт вдалося здійснити завдяки програмі Східного партнерства, за підтримки Міністерства закордонних справ та зовнішньої торгівлі Угорщини та роботі благодійного фонду «За Закарпатський угорський інститут», який займався реалізацією ініціативи на території краю.

Будинок культури села Форнош було зведено понад 60 років тому, він нараховує чотири приміщення, які наразі зможуть використовувати для культурно-соціальних потреб жителів населеного пункту. Тут розмістили навіть бібліотеку. Дещо раніше, за ініціативи фракції «КМКС» – Партія угорців України», у Закарпатській обласній раді вдалося виділити кошти на заміну дахової системи будівлі. Наразі ж, у рамках проєкту реконструкції, повністю замінили систему опалення та електропостачання, провели роботи із внутрішнього та зовнішнього оздоблення.

На урочисте відкриття запросили гостей із дипломатичних представництв Угорщини в Ужгороді та Берегові, органів місцевого самоврядування, а також угорських громадських організацій, що теж доклали зусилля до реалізації проєкту реконструкції.

Александра Чізмадіа, консул, аташе по зовнішньоекономічних питаннях, у своїй промові розповіла основні аспекти та напрямки роботи проєкту Східного партнерства, завдяки якому й стало можливим провести значну реконструкцію Будинку культури у Форноші. Ціль Східного партнерства, у першу чергу, – підтримати держави, що стали незалежними після розпаду Радянського Союзу.

Зауважимо, що Східне партнерство – зовнішньополітична ініціатива Європейського Союзу, яка поширюється на шість східноєвропейських сусідів Євросоюзу – Азербайджан, Білорусь, Вірменію, Грузію, Молдову та Україну.

«Угорщина завжди готова допомагати Україні, зокрема і Закарпаттю. До прикладу, у 2020-му Угорщина виділила значне фінансування для України у 44-х проєктах у різних сферах – від медицини і освіти, до розвитку підприємництва», – додала пані консул.

Начальник відділу культури та молодіжної політики управління освіти, культури, молоді та спорту Мукачівської ОТГ Ірина Калій висловила свою вдячність усім тим, хто доклав свої зусилля до оновлення Будинку культури, та зауважила, що зараз сюди можуть приходити ті, кому цікава культура, хто любить музику, співи і танці.

Заступник голови ГО «ТУКЗ – КМКС», депутат Закарпатської обласної ради Гейза Гулачі розповів, що їхня організація, яка підтримує чимало культурних проєктів у краї, кілька років тому запропонувала провести бал у Форноші. Проте на той час Будинок культури був непридатним для проведення подій. Так, у 2017 році виникла ідея відреставрувати цей Будинок культури, і розпочався пошук коштів. До цього долучилася обласна та місцева ради, проте коштів вистачило лише на перекриття даху та заміну вікон. Такі дії врятували будівлю, проте не змінили становища – вона все ще залишалася невідремонтованою всередині та ззовні.

«Із часом вдалося приєднатися до проєкту Східного партнерства та завершити повну реконструкцію будівлі. Однак на майбутнє залишаються не менші сподівання – знайти людину, яка б перейнялася життєдіяльністю Будинку культури. Тому задля досягнення цієї мети ще потрібно докласти зусилля», – наголосив пан Гейза.

Після теплих слів гості перерізали символічну стрічку при вході до оновленого Будинку культури та пройшлися відремонтованими приміщеннями.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
75 700 грн на лікування 4-річного Данила Кравченка зібрали під час благодійного аукціону в Ужгороді
09:21
В Ужгороді поліція затримала зловмисника, який у себе в квартирі задушив 23-річну жительку Київщини
09:03
За 5000 доларів США переправили до Словаччини військовозобов’язаного – на Закарпатті затримали організаторів
08:53
Краєзнавчий музей Перечина поповнився новими експонатами
08:39
В Ужгороді розшукали маленького хлопчика
16:55
На Мукачівщині обрали запобіжні заходи двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та боєприпаси
16:27
ПрАТ «Закарпаттяобленерго» закликає перевіряти інформацію про застосування графіків відключення електроенергії
16:03
Відбувся чемпіонат Закарпаття з класичних шахів
15:45
Майже 19 тисяч компаній переїхали по Україні від початку повномасштабної війни
15:31
Віктор Микита у Будапешті зустрівся із представниками Державного самоврядування українців Угорщини та лідерами української громади
15:11
Всі новини